Božinović najavio: Od 1. ožujka s radom kreće Radna skupina za borbu protiv krijumčarenja migranata

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u četvrtak na sjednici Vlade da od 1. ožujka s radom počinje Radna skupina za Zapadni Balkan za borbu protiv krijumčarenja migranata, a prihvaćena je i Odluka o produljenju privremene zaštite za raseljene osobe iz Ukrajine do 4. ožujka 2025.

Vlada je 7. ožujka 2022. donijela Odluku o uvođenju privremene zaštite u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine zbog vojne agresije i invazije Rusije na tu zemlju, a Vijeće EU 19. listopada prošle godine usvojilo je Odluku kojom se privremena zaštita produljuje do 4. ožujka 2025. godine, rekao je potpredsjednik Vlade ministar Božinović.

„S obzirom da se u mnogim područjima Ukrajine nastavljaju sukobi te da se broj raseljenih osoba koji uživaju privremenu zaštitu u Hrvatskoj vjerojatno neće smanjiti sve dok rat protiv Ukrajine bude trajao, potrebno je produljiti privremenu zaštitu za raseljene osobe koje trenutačno uživaju taj status“, dodao je

trilaterala_ministri29-160124.jpg
Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Radna skupina za Zapadni Balkan o suradnji u borbi protiv krijumčarenja migranata

Na Vladi je prihvaćen zaključak da od 1. ožujka, s radom započinje i operativna radna skupina čije je vođenje Europol povjerio Hrvatskoj, a u kojoj će participirati policijski službenici iz Bosne i Hercegovine, Slovenije te Njemačke.



„Krijumčarenje migranata je postalo posebna vrsta organiziranog kriminaliteta, u ovoj trenutku možda i najprofitabilnija, s obzirom da krijumčari za krijumčarenje jednog migranta zarade i do pet tisuća eura“, rekao je ministar Božinović.

Naglasio je kako hrvatska policija u zadnjih nekoliko godina bilježi rekordne brojke uhićenih krijumčara, što ukazuje da je ova vrsta kriminaliteta u svojevrsnoj ekspanziji.

Božinović je također iznio podatak kako je prošle godine hrvatska policije uhitila 1880 krijumčara i pomagača, a taj trend nastavlja rasti.

Naime, zaključno s jučerašnjim danom, u veljači 2024. u odnosu na veljaču 2023. bilo je 415 uhićenja, što predstavlja rast za 205 posto

S obzirom da ove kriminalne skupine djeluju na širem europskom području vrlo je važna suradnja policijskih organizacija većeg broja zemalja, naglasio je Božinović.

„Na tom tragu potpisana je i Zajednička izjava o namjeri Radne skupine za Zapadni Balkan o suradnji u području borbe protiv krijumčarenja migranata. Njome se uspostavlja 24-satni sustav za brzu razmjenu podataka u stvarnom vremenu uz stratešku analizu informacija čime će se olakšati provedba međunarodnih akcija osiguravanjem koordiniranog i pravovremenog djelovanja policijskih tijela potpisnica, a to su tijela 20 europskih država”, rekao je ministar Božinović.

Razmjena ove vrste operativnih podataka ima dodatnu vrijednost za rad hrvatske policije koja ima najbolje rezultate u borbi s počiniteljima ove vrste kaznenih djela, istaknuo je.

Foto: Cropix / Goran Mehek

Završilo predsjedanje IHRA-om

Na Vladinoj sjednici premijer Andrej Plenković izvijestio je da je s današnjim danom završilo jednogodišnje hrvatsko predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust – IHRA, a tijekom kojeg razdoblja su ostvarene mnoge međunarodne aktivnosti koje doprinose politici sjećanja.

Posebno je zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru Božinoviću te državnoj tajnici Tereziji Gras na nizu aktivnosti koje su provodili.

 

Komentari