Božinović najavio ublažavanje mjera, neke se i ukidaju

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović najavio je ukidanje pojedinih mjera. Neke se mjere i ublažavaju.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović najavio je ublažavanje mjera. Neke se mjere u potpunosti ukidaju, javlja Dnevnik.hr.

“Pratimo epidemiološku situaciju u zemlji i mogućnosti smanjenja širenja virusa. Usprkos tome što se zadnjih mjesec dana smanjuje broj zaraženih i preminulih, još uvijek se svi moramo ponašati odgovorno, a s ublažavanjem mjera moramo biti oprezni i odmjereni”, rekao je Božinović.

Stožer je donio šest novih odluka, koje se odnose na javni prijevoz, rad trgovina, korištenje maski te prelazak granica i te su odluke produžuju do 31. ožujka.U odluci koja se odnosi na okupljanja, neke mjere su ublažene, pa se može okupiti 100 osoba umjesto dosadašnjih 50. U zatvorenim prostorima može se okupiti 50, umjesto dosadašnjih 25 osoba.

“Ublaženi su uvjeti oko okupljanja u zatvorenim i otvorenim mjestima uz predočenje COVID potvrda”, kazao je Božinović.

Od sutra prestaje važiti odluka obveznog testiranja i obveznog predočenja o testiranju, cijepljenju i preboljenju bolesti COVID-19 kao uvjet za ulazak u prostore javnopravnih tijela.

Objasnio je da za ulazak u poštu ne treba COVID potvrda, ali za ulazak u bolnicu treba.

Od danas vrijede i nova, blaža pravila u školama. Od ponedjeljka više nisu obavezne maske na nastavi, samo na hodnicima i primjerice u knjižnici.

Što se tiče natjecanja, koja se održavaju uz prisutnost gledatelja, uz COVID potvrde, smanjuju se ograničenja. Za natjecanja na otvorenom više nema ograničenja broja gledatelja. Za natjecanja u zatvorenom omogućava se 50 posto popunjenost tribina umjesto 20 posto kao što je bilo dosada, pojasnio je.

Okupljanja su se do sada mogla održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera, a od sutra ta suglasnost više neće biti potrebna, kazao je Božinović.

Izbjeglička kriza
Izbjeglice iz Ukrajine smještene su u motelu Plitvice, dio je u Osijeku, a otvaraju se i kapaciteti u Varaždinu, kazao je Božinović.

“Radi se o velikom, nasilno izazvanom kretanju stanovnika. U najmanju ruku pripremamo se donošenje odluke o aktiviranju privremenog zaštitnog mehanizma, koji u praksi znači da ljudi koji dođu iz Ukrajine neće biti limitirane na boravak od 90 dana, nego na duži period. Vidjet ćemo što će se preporučiti i odlučiti.

Ono što je također bitno, da ih se može odmah ne samo zbrinuti nego i uključiti u tržište rada”, rekao je Božinović.

Komentirao je najnovije prijetnje Putina i pripravnost za nuklearna djelovanja rekavši da nitko u ovom trenutku ne zna što Putin misli, ali da smo suočeni s flagrantnim kršenjem međunarodnog prava.

“Mi imamo situaciju danas u Europi kakvu nismo imali 70-80 godina i sigurno cijeli ovaj angažman međunarodne zajednice, svih država članica i Europske unije i NATO-a nije zbog toga što opasnost i rizici nisu ozbiljni”, rekao je Božinović.

 

Komentari