Božinović predstavio memorandum između Hrvatske i Frontexa

Foto: Nera Simic/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je u četvrtak na sjednici vlade Memorandum o razumijevanju između RH i Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) u području vraćanja državljana trećih zemalja koji nezakonito borave u Hrvatskoj.

Božinović je izvijestio vladu da je memorandumom, potpisanim 8. lipnja 2023. u Luksemburgu, predviđeno kako će Frontex u Hrvatskoj za provedbu postupka vraćanja rasporediti stručnjake na razdoblje od šest mjeseci.

Oni će pružati tehničku pomoć kod identifikacije, ali i operativnu pomoć u provedbi dobrovoljnog i prisilnog vraćanja te promicati dobrovoljna vraćanja.

Ministar je pojasnio kako se radi o šest stručnjaka za vraćanje, od kojih su tri za aktivnosti savjetovanja, dva za suradnju s trećim zemljama i jedan za pružanje podrške sustavima vraćanja.



Istaknuo je da je potpisivanje memoranduma nastavak promicanja partnerstva i suradnje u području vraćanja državljana trećih zemalja koji se u Hrvatskoj nalaze nezakonito.

Za sufinanciranje pokusnih polja navodnjavanja 405 tisuća eura

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o izmjeni Programa sufinanciranja uspostave pokusnih polja navodnjavanja poljoprivrednih kultura za 2023. temeljem koje se sredstva za provedbu programa povećavaju sa 212,4 tisuće eura, na 405,2 tisuće eura.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je podsjetila da je Vlada na sjednici održanoj 23. veljače ove godine donijela odluku o donošenju Programa sufinanciranja uspostave pokusnih polja navodnjavanja poljoprivrednih kultura za 2023. temeljem čega je donesen pravilnik te je proveden javni poziv.

– Uvidom u prijave ustanovljen je interes većeg broja korisnika te je potrebno povećati financijsku omotnicu, stoga se predlaže da se sredstva za provedbu Programa povećaju sa 212.357 eura na 405.223 eura, kazala je Vučković, napominjući da su sredstva osigurana u proračunu, na razdjelu Ministarstva poljoprivrede.

Temeljem javnog poziva, kako je navela, prijavu je podnijelo pet znanstveno-istraživačkih institucija – zagrebački Agronomski fakultet, Hrvatski šumarski institut, osječki Fakultet agrobiotehničkih znanosti, BC Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja te Institut za jadranske kulture i melioraciju krša.

Programom se sufinancira uspostavljanje pokusnih polja za istraživanje navodnjavanja poljoprivrednih kultura, a potpora se dodjeljuje u obliku bespovratnih sredstava s intenzitetom do 100 posto prihvatljivih troškova, pojasnila je Vučković.

Komentari