Božinović: Trpimo kritike koje nisu opravdane, kad su naši kafići u 10. mjesecu radili, drugdje su bili zatvoreni

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, komentirao je prosvjed poduzetnika na Trgu bana Jelačića. Ponovio je da Stožer od početka nastoji balansirati mjere i da je bilo sastanaka s poduzetnicima.

“Sve mjere su tu da zaštite zdravlje i živote ljudi. Mi godinu dana govorimo koliko je ovaj virus opasan. Pokušavamo da taj balans bude održiv. Sjećate se prije par mjeseci smo bili u situaciji i razgovarali s ugostiteljima kakve mjere da se poduzmu da bi ostali otvoreni. Preventivno smo s njima razgovarali na Ksaveru. Tada su nam brojevi počeli rasti, nažalost”, rekao je Davor Božinović.

“I tada jedna od glavnih poruka je bila da zapravo trebamo ići u zatvaranje tih objekata. Javno mijenje se okrenulo u tu stranu i mi smo pokušavali vidjeti hoće li se mjere koje su određene provoditi, ali rezultati su bili takvi da to nije bio slučaj. Zato su zatvoreni prije dva mjeseca. Od tada je disciplinirano ponašanje građana, brojevi su nam počeli padati i padaju već 6 tjedana. Ali nisu došli na razinu koja je zanemariva. Ja sam vidio brojne izjave da će se nešto otvoriti, ali to nitko nije obećavao niti rekao. Rekli smo da ćemo pratiti situaciju”, dodao je.

“Sve što smo radili dosad, uključujući i posljednjih dana, tu nema mjesta nikakvoj represiji. Nastavit ćemo raditi na ovaj način, imajući u vidu naše sugrađane koji se izlože virusu, završe u bolnici i imaju teške kliničke slike”, rekao je Božinović.



“Mi činimo sve kako bi bilo otvoreno što više toga, 15.2. će ići novi set mjera i promišljat ćemo o svemu. Hrvatska koja ima najliberalnije mjere u EU je u poziciji da trpimo kritike koje nisu opravdane. Razumijemo da su oni kojima je zatvoreno u teškoj situaciji, ali možemo se komparativno usporediti s drugim zemljama. Kad su naši kafići u 10. mjesecu radili, drugdje su bili zatvoreni. Imate policijski sat, kod nas toga nema i to smo rekli da neće biti. Sve što smo radili dosad, koliko god to netko želi prikazati, tu nema mjesta nikakvoj represiji. Nastavit ćemo raditi ovako u ovoj situaciji”, pojasnio je.

Komentari