Božinović: U Hrvatskoj još 141 četvorni kilometar minski sumnjivog područja

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

U Požeško-slavonskoj županiji očišćeno je cijelo minski sumnjivo područje, a s današnjim danom u cijeloj Hrvatskoj još je 141 četvorni kilometar minski sumnjivog područja i to unutar 28 jedinica lokalne samouprave u šest županija.

Podaci su to koje je iznio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predstavivši izvješće o provedbi Plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima za prošlu godinu, a koje je Vlada usvojila na sjednici.

U prošloj godini je iz minsko sumnjivog područja isključeno 55,2 četvorna kilometra, utrošeno je 51,1 milijun eura te je nastavljen uspješan trend u pogledu osiguravanja sredstava za razminiranje iz fondova EU, koji čine 30 posto ukupno utrošenih financijskih sredstava, naveo je Božinović.

Prilikom obavljanja poslova razminiranja pronađeno je i uništeno 1123 komada minsko-eksplozivnih sredstava i 2.400 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava.



Održane su 193 edukacije o minskoj opasnosti kojima su obuhvaćene 11.473 osobe na području pet županija, a radilo se uglavnom o djeci u školama i lovcima te svima onima koji mogu doći u doticaj s minski sumnjivim područjem.

Provedeno je 178 inspekcijskih nadzora na radilištima i 49 u sjedištima tvrtki za razminiranje.

Prošle se godine dogodio i jedan minski incident na području Ličko-senjske županije, u kojem je prilikom izvođenja radova pomoćni djelatnik tvrtke za razminiranje zadobio lakše tjelesne ozljede.

Utemeljeni optimizam da će do 1. ožujka 2026. ukloniti minsku opasnost u RH

Božinović je posebno naglasio kako su u Požeško-slavonskoj županiji u prošloj godini završeni poslovi uklanjanja cjelokupnog minsko sumnjivog područja te se ona više ne nalazi na popisu minsko zagađenih županija.

– Na kraju prošle godine površina minski sumnjivog područja bila je 149,7 četvornih kilometara, a s današnjim danom to je 141 četvorni kilometar unutar 28 jedinica lokalne samouprave u šest županija. Iz navedenog proizlazi utemeljeni optimizam da ćemo do planiranog 1. ožujka 2026. godine uspjeti u cijelosti ukloniti minsku opasnost s područja RH, rekao je.

Sastavni dio izvješća je i dio vezan uz razminiranje vojnih lokacija i građevina koje je provodila Inženjerijska postrojba Oružanih snaga RH, a u prošloj je godini razminirano 488.200 metara četvornih.

S Vladine sjednice je Hrvatskome saboru upućen konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o protuminskom djelovanju kojima se, među inim, ukida dopunski opći izvid koji se pokazao nepotrebnim, a zahtijevao je dodatne troškove iz državnog proračuna.

Komentari