Božinović: Veliki dio ilegalnih migranata dolazi iz zapadno balkanskog bazena

Foto: Cropix / Goran Mehek

Desna saborska oporba opetovala je, uoči rasprave o ilegalnim migracijama, da vojska treba izaći na ključne točke na granici i spriječiti ilegalne ulaske, a lijeva je uzvratila da migranti nisu Hrvatskoj prijetnja i da desnica podriva strahove građana uoči izbora.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavljajući izvješće rekao je kako je ove godine na područje EU-a nezakonito ušlo oko milijun migranata.

– Veliki dio ilegalnih migranata dolazi iz zapadno balkanskog bazena. Oni se tamo nalaze već neko vrijeme, ne samo oni koji trenutno dolaze, po različitim smještajnim kapacitetima u BiH, što formanih što neformalnih. To su ljudi koji nastoje doći do krajnjih destinacija – zemalja zapadne Europe, rekao je.

Istaknuo je kako je u prvih deset mjeseci 2023. evidentirano 62.452 nelegalnih prelazaka granice, što je gotovo oko 73 posto više nego u cijeloj prošloj godini.



– Najviše je državljana Afganistana, Turske, Maroka, Pakistana, Iraka i Bangladeša.

Božinović je rekao kako je pritisak konstantno rastao do kraja ljeta, te da je početkom jeseni taj pritisak počeo opadati.

Istaknuo je kako je trenutno najveći pritisak na području PU karlovačke.

– Pritisku na hrvatske granice pridonosi i bezvizni režim koji provodi Srbija sa 16, BiH sa 8, Crna Gora sa 11 zemalja sa kojima EU ima vizni režim, rekao je ministar.

Komentari