Branimir Perković: Pojavljuju se planovi o gradnji nove tvornice za Imunološki. Valjda su zaslužili?!

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Nakon što se pokrenula priča o gradnji tvornice za proizvodnju cjepiva protiv COVID-a, istovremeno se je ponovo otvorilo i pitanje Imunološkog zavoda čija neslavna sudbina je poznata.

Kratak, ali zanimljiv osvrt na postupno gašenje Imunološkog, te novi planovi za gradnju tvornice cjepiva za Imunološki, objavio je ekonomski analitičar Branimir Perković na svom Facebook profilu.

“2006. – Imunološki je još dovoljno funkcionalna firma da ju žele kupiti Sanofi Pasteur, jedan od globalnih predvodnika u proizvodnji cjepiva. Interes je iskazala i jedna farm.kompanija iz Švedske. Umjesto toga ga sasvim preuzima država i izbacuje sve privatne ulagače. Sve pod blagoslovom politike, radnika, naroda i Guste Santinija.
2013. – Imunološki gubi licencu za proizvodnju krvnih pripravaka jer ne mogu osigurati sterilne uvjete.
2015. – Neki entuzijasti oko Visa Croatica žele preuzeti Imunološki, nakon što su odustali domaći JGL i Pharmas. Građani su donirali 2+ milijuna kuna da Visa Croatica kupi Imunološki. Ideja je sad kada ga kupe Imunološki funkcionira po modelu radničkog dioničarstva ( ista ideja je iskušana u Uljaniku ). Istodobno ne mogu skupiti dovoljno novaca za kupiti pa traže privatnog ulagača i očekuju da se taj privatni ulagač odrekne bilo kakve kontrole nad svojim ulaganjem, što naravno nitko od privatnika ne želi prihvatiti.
Plan propada. Nema informacija o tome jesu li iz Acta Croatica vratili novac građanima.
2017. – propada 20 tona krvne plaze u Imunološkome, što je prikupljano doniranjem krvi u Hrvatskoj. Inače na toj plazmi je Imunološki zarađivao a radilo se o darivanju krvi, praktički donaciji u krvi svih donatora u Hrvatskoj.
2019./2021. – pojavljuju se planovi o gradnji nove tvornice za Imunološki. Valjda su zaslužili”, piše Perković u svojoj objavi.



Komentari