Branko Bačić posjetio Glinu: Korisnike kontejnera očekuju kvalitetni stambeni prostori

Goran Mehkek / CROPIX

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić danas je u Glini obišao nekoliko gradilišta na izgradnji zamjenskih obiteljskih kuća te poručio da korisnike kontejnera očekuju kvalitetni stambeni prostori. U Petrinjskoj ulici ministar Bačić je posjetio gradilište kuće Miloša Grmuše, čija šesteročlana obitelj s nestrpljenjem očekuje završetak radova. Kuću gradi Bau gradnja i radovi dobro napreduju pa obitelj Grmuša na jesen očekuje useljenje.

Na novoj kući Marinka Šikića u Ciglanskoj ulici u tijeku su završni unutarnji radovi. Marinko kaže kako njegova četveročlana obitelj vjeruje da će useliti za mjesec ili dva. Bačić je sa suradnicima obišao i radove organizirane konstrukcijske obnove višestambene zgrade u Radićevoj ulici s 22 stana i poslovnim prostorom. Vrijednost radova s PDV-om iznosi 1.15 milijuna eura. Radovi su počeli prošlog mjeseca, a trebali bi završiti za 270 dana.

U Glini je trenutno više od 200 gradilišta
“Na području Gline trenutačno imamo 203 gradilišta konstrukcijske i nekonstrukcijske obnove obiteljskih kuća, a ovdje se gradi i sedam višestambenih zgrada, od kojih su četiri u visokoj fazi dovršenosti i vjerujemo kako će do kraja rujna biti završene, dok će se tri dovršiti iduće godine”, rekao je Bačić nakon obilaska. Izvijestio je da se nedaleko od Doma umirovljenika gradi naselje sa 74 drvene kuće, koje bi također trebale biti gotove do kraja rujna.

Te će kuće, kazao je, poslužiti za privremeni smještaj korisnika kontejnerskog naselja, dok se ne završe njihove obiteljske kuće, a nakon toga će poslužiti za smještaj umirovljenika. U tijeku je i nabava stotinjak visokoenergetskih mobilnih kuća za područje Gline, Siska i Petrinje.



Bačić je iz Gline uputio poruku svim građanima u kontejnerskim naseljima, bez obzira imaju li ili ne pravo na obnovu, da ne brinu i da će svi uskoro biti smješteni u kvalitetnom, prikladnom, ugodnom i sigurnom prostoru. Time će, dodao je, njihov status biti osjetno bolji, a život kvalitetniji.

“Ovim ćemo intenzitetom nastaviti obnovu i cilj nam je da na području Banovine sve zamjenske kuće budu ove ili iduće godine završene”, dodao je. Na području Banovine, kako procjenjuje ministar, još je naseljeno oko 130 kontejnera, koji će do kraja kolovoza ili početkom rujna biti iseljeni.

Bačić je također izrazio iznenađenje zanimanjem građana za samoobnovu po novom modelu. Oko 150 građana je već potvrdilo svoje bankovne račune na koje će im se dostavljati novac za pojedine faze obnove.

Za Nadbiskupiju će se pronaći parcele u Zagrebu u zamjenu za zemljište za stadion
Na pitanje novinara je odgovorio da aktivnosti oko izgradnje novog nacionalnog stadiona dobro napreduju. U tijeku su dogovori oko obeštećenja Zagrebačke nadbiskupije za ustupanje zemljišta za stadion, a riječ je o sto tisuća kvadrata. Spomenuo je i da postoji povjerenje između vlade i Zagrebačke nadbiskupije o ostvarenju projekta.

Na području Zagreba pronaći će se parcele na kojima bi nadbiskupija gradila vjerske objekte. Sve je bliže dogovor oko potpisivanja sporazuma između države, Nadbiskupije i Grada Zagreba o ustupanju nekretnina, rekao je Bačić i zaključio da su potrebe Nadbiskupije za parcelama šest puta manje od površine budućeg stadiona.

Komentari