Britanske službe istražuje jesu li trgovinski dokumenti procurili hakiranjem

Pixabay

Britanska služba za kibernetsku sigurnost istražuje jesu li tajni dokumenti o britansko-američkim trgovinskim pregovorima, koji su izašli u javnost uoči izbora u četvrtak, bili ukradeni hakiranjem ili su procurili, otkrila su dva izvora Reutersu.

Osim zabrinutosti da se Rusija miješa u izbore, objava tajnih dokumenata otvorila je pitanja o sigurnosti pregovora između SAD-a i Velike Britanije.

Oporbeni laburisti iskoristili su dokumente kako bi napali konzervativce Borisa Johnsona, tvrdeći da pokazuju kako planiraju prodati dijelove državne zdravstvene službe NHS američkim korporacijama.

Johnson je više puta odbacio te tvrdnje, a američki predsjednik Donald Trump je u srpnju kazao kako NHS nije tema pregovora, a prošli tjedan je naglasio da ne bi bio zainteresiran za taj sustav ni da mu je ponuđen na ‘srebrnom pladnju’.



Britanski Nacionalni centar za kibernetsku sigurnost, odjel obavještajne agencije GCHQ, pomaže vladi u istrazi o tome kako su dokumenti završili u javnosti. Zasad ne žele komentirati istragu.

Dva izvora su otkrila kako istraga pokušava utvrditi jesu li dokumenti hakirani.

“Postoje jasni pokazatelji da iza ovoga stoji nešto više od nemara ili ogorčenog pojedinca”, rekao je jedan od izvora koji je govorio pod uvjetom anonimnosti.

Treći izvor je kazao kako se istražuje i jesu li dokumenti procurili s teritorija Ujedinjenog Kraljevstva.

Reuters je 2. prosinca pisao da je način na koji su dokumenti objavljeni, na društvenoj mreži Reddit, te na koji su se potom širili internetom, sliči na kampanju dezinformiranja koja je otkrivena ranije ove godine.

Sam Reddit je u petak objavio da je curenje povezano s prošlom ruskom dezinformacijskom kampanjom.

Kremlj odbacuje te tvrdnje i smatra kako je Zapad obuzet proturuskom histerijom.

Komentari