Britanski kralj nakon savjetovanja s Liz Truss neće putovati na COP27

Twitter

Charles III. neće idući mjesec putovati na klimatski skup Ujedinjenih naroda COP27 u Egiptu, potvrdila je Buckinghamska palača u nedjelju, nakon što je premijerka Liz Truss navodno prigovorila toj ideji.

Novi britanski monarh htio je govoriti pred svjetskim čelnicima koji će se okupiti između 6. i 18. studenoga u Šarm El Šeiku, piše Sunday Times.

No taj plan je odbačen nakon što se Truss, imenovana premijerkom dva dana prije smrti kraljice Elizabete II., tome usprotivila tijekom sastanka s Charlesom u njegovoj palači prošli mjesec, dodaju te novine.

Kraljica Elizabeta obratila se na prošlom skupu UN-a u studenom 2021. godine uz blagoslov konzervativne vlade Borisa Johnsona. Taj se skup održao u škotskom Glasgowu, a na njemu su sudjelovali i tada još uvijek princ Charles i njegov sin William.



Ured novog kralja pokušao se distancirati od zapaljivog izvješća Sunday Timesa, insistirajući da je Karlo III. tražio savjet od premijerke.

Prijateljski i s poštovanjem postignut je dogovor da kralj neće prisustvovati tom skupu, rekao je ured BBC-u.

Sunday Times objavio je tu priču uslijed glasina da nova britanska čelnica, već pod paljbom zbog ekonomskih planova koji su poremetili britansko tržište, planira i umanjiti klimatske obveze koju je London preuzeo pod prošlim vladama.

U njezinoj vladi sjedi niz ministara koji su kritizirali obećanje o nultim neto stopama emisija stakleničkih plinova do 2050. godina, a sama Truss također se smatra manje sklona tom cilju od prethodnika Johnsona.

Britanske novine pišu kako je malo vjerojatno da će i ona sudjelovati na skupu u egipatskom resortu.

Komentari