Britanski premijer nenamjerno prekršio kodeks ponašanja parlamentaraca

Foto: Guliver Image

Rishi Sunak prekršio je kodeks ponašanja parlamentarnih zastupnika jer je propustio prijaviti financijske interese svoje supruge u udruzi za djecu koja ispunjava uvjete za vladine potpore, rekao je povjerenik za standarde donjeg doma britanskog parlamenta.

Daniel Greenberg zaključio je da je do kršenja kodeksa došlo uslijed zbunjenosti premijera vezano uz pravila o prijavi udjela njegove supruge u udruzi Kor Kids te da je greška počinjena nehotice.

Povjerenik je stoga zaključio istragu koja je bila otvorena u travnju na zahtjev oporbenih liberalnih demokrata.

Oni su zatražili istragu nakon što su mediji objavili da je Akshata Murthy dioničarka u agenciji koja će imati koristi od vladinih potpora za brigu o djeci.



Sunak je prijavio udio svoje supruge u ministarskom registru nakon što je to propustio spomenuti u odgovoru na pitanje člana parlamentarnog odbora. Premijer se ispričao što njegovo pismo odboru iz travnja ove godine nije bilo dovoljno temeljito.

Šefica laburista Angela Rayner je rekla da je taj slučaj dokaz da sustav treba potpuno preustrojiti. Laburisti će osnažiti sustav, povećati transparentnost i osnovati neovisno povjerenstvo za etiku i čestitost, istaknula je.

U ozbiljnijim slučajevima kršenja kodeksa pitanje se može proslijediti odboru koji može uvesti sankcije, uključujući suspenziju plaće.

Komentari