Brodić: Kad nekoga s nacionalnog ili konzervativnog političkog spektra nazivaju spodobom ili alapačom, to je dopušteno

N1

Zastupnica Marijana Petir prošli tjedan je predala imovinsku karticu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Od, kako je navela, nesamostalnog rada, ukupno je uštedjela više od pet milijuna kuna! Odmah nakon objave te informacije u pojedinim medijima i na društvenim mrežama krenuli su napadi koje komentirao urednik EnergyPressa Ivan Brodić. 

Brodić kaže kako činjenica da je hrvatska medijska scena iznimno licemjerna zapravo nije ništa nova, no da je posljednji slučaj, koji se dogodio medijskom objavom imovinskih kartica učvrstio je neke od definicija koje su iznimno važne za sustav političke korektnosti.

“Kada poznati komunikacijski stručnjak i politički analitičar u udarnom televizijskom terminu nazove saborsku zastupnicu nacionalne političke opcije spodobom, dakle nečim nalik ljudskome biću, fenomenološki to možemo zvati incidentom, kao i kada gradonačelnik grada u kojem, valjda još od prestanka postojanja prve fašističke države na svijetu, vlada ljevica, oporbenu zastupnicu nazove alapačom. Ali, kada kolumnistica uglednog dnevnog lista, osobito poznata po borbi protiv bijelih muškaraca u poziciji moći, kaže kako su oponentice same zaslužile da ih se tako nazove, zato što pripadaju drugom vrijednosnom sudu ili političkoj opciji, onda već možemo govoriti o tome kako je dominantni lijevo liberalni diskurs postavio novu definiciju”, smatra Brodić.

Dodaje kako je seksizam prema hrvatskom dominantnom lijevo liberalnom diskursu, verbalno djelo u kojem nije dopušteno vrijeđati žensku osobu lijeve i liberalne političke provenijencije.



“Pojednostavit ću, Kovačevićeva rečenica u kojoj zastupnicu oporbe, kasniju ministricu vanjskih poslova, spominje u kontekstu mudraca i madraca jest strašan seksizam, kao i kad lički župan istu osobu upita na čemu si ti. Međutim, kada nekoga sa nacionalnog ili konzervativnog političkog spektra nazivaju spodobom ili alapačom, to je dopušteno ili se barem tolerira. Same su si krive, zašto tako politički razmišljaju?”, rekao je Brodić za Kamenjar.

Sama si je kriva i Marijana Petir, kada joj jedan od najčitanijih kolumnista dnevnih novina, putem društvene mreže Facebook, poručuje kako će nakon objave imovinske kartice posve sigurno biti puno prosaca, kao u oglasniku Arene.

“Naime, kada ženu s ljevice pokušaš u političkom smislu definirati nedostatkom partnera, onda je to seksizam. Međutim, ako to pokušaš napraviti konzervativnoj političarki, vjernici i iskazanoj patriotkinji, e pa, to nije seksizam, sama si je kriva, nije istomišljenica gospona kolumnista. Da apsurd bude veći, medij je u suvlasništvu jednoga kaptola”, primjećuje Brodić.

Dodaje kako praktična i iskazana vjera i jednako takvo domoljublje nisu jedina krivnja gospođe Petir.

“Ona je sukladno zakonu prijavila koliko je uštedila novca. Pojavili se odmah hejteri, i oni bi imali toliko novca na računu, a nemaju. Posve sigurno, gospođa Petir je lopov i kriminalac. Jer, kako možeš nešto u ovoj zemlji imati ako nisi ukrao? A budući si sigurno ukrao, dokazuje to westernovska društvenomrežna potjera prema svakome tko nešto ima, treba ti to oduzeti. I valjda, rasporediti hejterima”, kaže Brodić.

Dodaje kako je to što je gospođa sama transparentno prijavila što ima, što je zakonska obveza dužnosnika i saborskih zastupnika i to što, kao neki drugi, nema pouzdanike koji joj čuvaju imovinu, kako također neprovjereno pričaju kuloari, to gore po suštinu.

“Potonja će nastradati i kada govorimo o zakonu o podrijetlu imovine, jer u normalnim zemljama takav zakon aktiviraju demokratske procedure i porezna uprava, a ne potjera političkih i vjerskih neistomišljenika. No, u zemlji iz koje smo protjerali gotovo sve investitore pod prijetnjom hapšenja ili izvašćivanja, uopće se ne treba čuditi što se javno mnijenje toliko bavi tuđime. Tu smo ipak dosljedni”, komentirao je za Kamenjar Ivan Brodić.

Komentari