Broj rupa na Banovini raste, stručnjaci su na terenu, a otvorena je i opcija evakuacije

Rupe/Sanjin Strukic/PIXSELL

Novi potresi povećali su broj rupa u zemlji na području Banovine, trenutačno ih je više od 88. Posebno je zabrinjavajuće stanje u Mečenčanima.

Otvorena je opcija i evakuacije tog dijela stanovništva. Stožer je s Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta dobio određene preporuke, shodno kojima će donijeti zaključke za procjenu stanja i možebitno evakuiranje određenog broja ljudi s tog područja, najavio je prethodno Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

Teško je stanje i u Brestu Pokupskom, jer je ondje usred potresa nastao veliki rasjed. I na tom se području provode se geoistražni radovi.

Franjo Šumanovac, s Rudarsko-geotehnološkog fakulteta, za N1 je objasnio što stručnjaci sada rade na terenu.



“Mehanizam pojave vrtača ovdje je razjašnjen, a vjerojatno je potres ubrzao taj prirodni proces koji bi se događao tijekom duljeg razdoblja”, rekao je Šumanovac, dodavši da i drugdje u krškom podneblju postoje zabilježene ovakve pojave, ali nisu tako velike i ne događaju se tako brzo. “Iz mjerenja fizičkih svojstava na površini možemo otkriti geološku strukturu terena i tako pokušati predvidjeti pojavu vrtača. Naš je zadatak pokušati vidjeti možemo li pokušati izdvojiti područja gdje bi se te vrtače mogle pojaviti”, rekao je Šumanovac za N1.

Komentari