Brojni građani s teškim dijagnozama u strahu jer ne mogu dobiti zdravstvenu pomoć zbog trenutne pandemije

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Zbog trenutne pandemije koronavirusa, je li građanima s ozbiljnim zdravstvenim problemima zdravstvena pomoć postala nedostupna? Neki građani su zabrinut, pogotovo oni koji boluju od ozbiljnih bolesti, te onima kojima je potrebna kemoterapija.

U kojoj mjeri i za koje konkretne pacijente je sustav trenutno zamrznut, objašnjavaju ravnatelji nekih od zagrebačkih bolnica koji tvrde kako sustav nije zamrznut, već je samo usporen, tamo gdje to nije opasno za zdravlje.

Oprezni su

V.d. predstojnika Klinike za tumore Ivan Milas naglasio je da daju sve od sebe da sustav ne pukne i detaljno pojasnio.

“Sustav nije stao, ali smo ga prisiljeni usporiti za sve one slučajeve kod kojih postoji procjena da nisu vrišteći i da im odgoda terapije od nekoliko tjedana neće ništa promijeniti. Preciznije, morali smo mrvicu usporiti sve ono što nije urgentno. Kemoterapije i zračenja nisu stali. Epidemija koronavirusa je u punom jeku – i stoga je i Svjetska zdravstvena organizacija dala preporuku da se odgodi sve ono što se može. Nastojimo, kad su u pitanju onkološki pacijenti, biti naročito oprezni.



Među karcinomima ima mnogo vrsta i podskupina, vrlo je šarena lepeza oboljelih i liječnici na temelju svoga znanja procjenjuju koga u ovim danima i tjednima mogu odgoditi. Konkretno, netko tko ima vrstu tumora koja zahtijeva agresivnu terapiju – nema odgode, ali nekome kome je propisana hormonska blokada ništa se fatalno neće dogoditi ako se terapija prolongira za nekoliko tjedana. Naš Institut ima takvu arhitekturu koja se sad kosi i otežava primjenu preventivnih mjera zaštite i jednostavno smo prisiljeni prorijediti pacijente za koje procjenjujemo da ih mala odgoda neće ugroziti,” tvrdi Milas.

Ravnatelj KBC Sestara milosrdnica  kaže da se normalno nastavljaju terapije pacijenata s teškim dijagnozama kojima su potrebni kemoterapija i zračenje, a odgođeni su oni koji su operirani, primjerice, prije nekoliko godina i trebaju kontrolne preglede.

“Ne samo da pacijenti ne čekaju, nego se ubijamo da im pomognemo – preuzeli smo pacijente i iz KBC Dubrava. Uzdrmani smo epidemijom, ali maksimalno se trudimo uspostaviti efikasnu organizaciju u izvanrednim uvjetima. U ovoj prvoj fazi epidemiolozi su ti koji diktiraju pravila igre, zbog njihove preporuke je sada preko 80 naših liječnika u samoizolaciji, ali s pogoršanjem stanja ni to više neće moći biti moguće; liječnici će se morati češće testirati i oni s negativnim nalazima neće ići u samoizolaciju da se sustav održi. Ali to je sljedeći korak”, najavljuje Zovak.

Velika nervoza

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić tumači da je zbog potresa Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj bila na nekoliko dana izbačena iz stroja, ali da su sad u skučenim uvjetima nastavili s redovnim radom: vratili su bebe iz Dubrave, osposobili rađaonicu i u ponedjeljak nastavili s terapijama za onkološke pacijentice.

“Odgađanje kemoterapije na pet dana u biološkom ponašanju tumora nema nikakvog utjecaja na zdravstveni ishod”, naglašava Ćorušić.

No, nervoza je velika, slaže se i Milas, navodeći kako je ovih dana odgovarao na žalbe. Jedna se pacijentica žalila Ministarstvu zdravstva zato što joj je odgođena kontrolna magnetna rezonanca.

“Operirana je 2016. i uspješno se oporavila, u normalnim uvjetima ne bismo odgađali pregled, ali sad smo to morali učiniti. Pažljivo važemo što možemo prolongirati, a da, naglašavam, ničije zdravstveno stanje ne ugrozimo. Ne bježim od mogućnosti da će netko od liječnika možda zloupotrijebiti ove okolnosti, ali i za to postoji procedura”, kaže Milas i apelira na strpljenje.

Kaže kako se upravo danas dovršava izrada smjernica po uzoru na europska i američka udruženja koje bi trebale preciznije definirati u kojim se sve slučajevima terapije mogu zaustaviti dok ne mine opasnost od zaraze, piše Jutarnji list.

Komentari