‘BROJNI PROJEKTI SE PODUPIRU’ Plenković: Naša politika potpore Hrvatima izvan Hrvatske je kontinuirana

Foto: Davor Pongracic/Cropix

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je poruka solidarnosti ključna u ovim vremenima krize. Sve što činimo, istaknuo je, činimo da održimo socijalnu koheziju u društvz i pomognemo onima kojima je najteže.

Osvrnuo se na aktualno prijepodne u Saboru rekavši da su na kvalitetan način predstavili program Vlade te naznačili temeljne strateške ciljeve koje je Vlada ostvarila i koje planira ostvariti do kraja mandata.

Također, jučer je podnio izvješće o sastancima Europskog vijeća.

– Izdvojio bih susret s predstavnicima liječničkih udruga. Na otvoren i konstruktivan način dogovorili smo korake koje ćemo poduzimati u periodu pred nama. Mislim da imamo čvrsto razumijevanje da ćemo u okvirima mogućnosti koje imamo napraviti daljnje iskorake koji se odnose na liječničke i druge zdravstvene djelatnike, osobito kad je riječ o uredbi o koeficijentima. Što se nas tiče, mislim da su sve pretpostavke tu, da bilo kakvi štrajkovi nisu potrebni, no to je prije svega na tijelima i liječničkom sindikatu, poručio je Plenković.



Podsjetio je i na susret s izaslanstvom HNS-a. Dogovoreno je da će Vlada ustupiti zemljište u Velikoj Gorici za izgradnju kampa hrvatske nogometne reprezentacije.

– Dat ćemo jednu novu dimenziju partnerstvu s HNS-om, a oni će uložiti u izgradnju ovog kampa koji će, siguran sam, iznjedriti nove sjajne nogometaše, rekao je.

Istaknuo je kako je jučer održan sastanak s izaslanstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji.

– Naša politika potpore Hrvatima izvan Hrvatske je kontinuirana. Brojni projekti se podupiru. Praktički je pred samom finalizacijom Hrvatska kuća u Subotici kao mjesto okupljanja i osnaživanja identiteta Hrvata u Srbiji, rekao je Plenković.

Premijer se osvrnuo na revidirane prognoze rasta.

– Vidjeli smo da je Hrvatska otkad je ušla u europodručje i Schengen dobila nekoliko revidiranih prognoza. Naše su prognoze bile oko 0,7 posto rasta BDP-a u ovoj godini, nakon 6,3 posto u 2022. Svjetska banka je rekla u siječnju 0,8 posto u ovoj godini, ali evo u travnju je kazala 1,3 posto. Europska komisija je rekla u veljači 1,2 posto. MMF je rekao 1,7 posto. To sve skupa znači da su oni nešto optimističniji od naših prognoza. Vjerujemo da će se članstvo u europodručju i šengenskom prostoru osjetiti na gospodarskom rastu koji će biti bolji od očekivanog unatoč usporavanju svjetskog gospodarstva u 2023.

Na dnevnom redu sjednice Vlade bit će, među ostalim, Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnoga reda i mira.

Vlada će također razmotriti i Prijedlog zaključka o prihvaćanju Bečke deklaracije o unaprjeđenju suradnje u suzbijanju antisemitizma i poticanju prijavljivanja antisemitskih izgreda.

Komentari