Bulj: Prije svih čestitam Dan pobjede Srbima koji su branili Hrvatsku, njih 9000

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Parlamentarac s liste Mosta Miro Bulj za N1 je rekao da je premijer “kontaminirao” obilježavanje akcije “Oluja” time što je istoga dana objavio i da će svi članovi Vlade u Knin, pa i pripadnik SDSS-a, i da će ministar Tomo Medved ići na obilježavanje tragedije u Gruborima.

Bulj je komentirao i izjavu Ivana Penave po kojem je obilježavanje i obljetnice “Oluje” i zločina nad srpskim civilima u Gruborima “čin izdaje”.

“Kao sudionik operacije Oluja i pripadnik 4. gardijske brigade, veličanstvene oslobodilačke operacije, moram reći da mi je to bio najsretniji dan u životu kad sam s Dinare vidio Knin”, započeo je Bulj.

On je rekao da apsolutno nema ništa protiv obilježavanja zločina nad srpskim civilima u Gruborima. Ipak:



“Isti dan da premijer najavljuje da predstavnici Vlade dolaze u Knin, spominjati u tom trenutku poklanjanje svim žrtvama, spominjati Grubore, mislim da nije dobro. Hrvatski vojnik je bio human, odradio je tu operaciju veličanstveno, i to se dokazalo i u Haagu.”

“Mislim da u ovom trenutku ne treba kontaminirati obljetnicu ‘Oluje'”, dodao je.

“Svaki zločin treba osuditi, svako kriminalno djelo treba osuditi”, pojasnio je s druge strane Bulj, koji inače ne vidi ništa problematično u samom činu da ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved posjeti Grubore.

Miro Bulj definitivno smatra i to da je Borisu Miloševiću, potpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske iz SDSS-a, za obljetnicu “Oluje” definitivno mjesto u Kninu s cijelom Vladom. Na optužbe tabloida iz Srbije, kao i na vrlo kritičan stav Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, Bulj je uzvratio:

“Koliko ja znam on (Boris Milošević) je potpredsjednik hrvatske vlade, a ne srpske.”

Odluku predsjednika Zorana Milanovića da na obljetnicu “Oluje” odlikuje postrojbe HVO-a koje su sudjelovale u toj vojnoj operaciji, Bulj izrazito pozdravlja.

“Naravno da su odavno trebali dobiti odličja, ali očito niti Kolinda Grabar Kitarovć niti njeni prethodnici nisu imali te snage. Mi smo se zajedno borili u Domovinskom ratu. HV i HVO su praktički bili hrvatska vojska. Bio je sporazum Izetbegović – Tuđman, spriječili smo da Ratko Mladić na bihaćkom području napravi i gori zločin nego što je bio u Srebrenici”, kazao je Bulj i po bivšoj predsjednici udario još i oštrije:

“Ja ne razumijem Kolindu Grabar Kitarović. Od odličja HVO-u bilo joj je očito lakše da tog četnika pokajnika (Aleksandra Vučića) dovede u Hrvatsku.”

Bulj je potom objašnjavao zašto predsjednika Srbije naziva “četnikom pokajnikom”:

“Bio je pomoćnik Šešelju, huškao je ljude srpske nacionalnosti i doveo ih u poziciju da za vrijeme Oluje bježe. Ti ljudi su morali ostati u Republici Hrvatskoj, živjeti u Republici Hrvatskoj.”

Za mogućnost da i ove godine predsjednik Milanović doživi u Kninu zvižduke, kao što ih je doživio kao premijer, Bulj je rekao: “Kad su veliki skupovi, uvijek se očekuju nekakve situacije.”

Za moguće incidente s obilježjima HOS-a sa slovima “ZDS”, rekao je sljedeće:

“Ne znam zašto je problem, pripadnici HV, policije i HOS-a imaju svoje insignije iz ‘Oluje’. Meni je žao što se izjednačava HOS s bilo kojim totalitarnim režimom.”

Za nošenje maske u Saboru rekao je da je on uvijek nosi “jer osjeća potrebu da stavi masku”.

Ipak, Nacionalnom stožeru za civilnu zaštitu spočitao je “stvaranje zbunjoze” svojim “dvostrukim mjerilima”, ciljajući na situaciju s druženjem premijera Plenkovića s tenisačima uoči izbora, piše N1.

Na kraju je inzistirao da pozdravi svoje ratne kolege:

“Prije svega bih izrazio zahvalnost svim pripadnicima srpske manjine koji su sudjelovali u obrani. A bilo ih je 9000. Čestitam im Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.”

Komentari