Bulj s radnicima Brodotrogira: Duboka država radi protiv interesa radnika, poglavito branitelja

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj ustvrdio je u srijedu na skupu radnika Brodotrogira da vlasnik Danko Končar nije ulagao u razvoj brodogradnje i Trogira, nego u vlastito bogaćenje te, među ostalim, i u kampanju SDP-ova trogirskoga gradonačelnika koji je bio u nadzornom odboru tog brodogradilišta.

Zbog neisplate plaća, nekoliko desetaka radnika Brodotrogira okupilo se u srijedu ispred tog brodogradilišta, a pridružio im se i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj.

Bulj je ocijenio da je vlasnik škvera Danko Končar uz pomoć države uništio brodogradnju u Trogiru, te je gotovo nevjerojatno da već šest mjeseci ne isplaćuje plaće radnicima.

Uređuju Medenu, a ne plaća ih

Rekao je kako je sramota da taj čovjek, koji kupuje hotelski kompleks Medenu, radnike brodogradilišta šalje da mu uređuju Medenu, “koju je dobio tko zna kako” i još im ne isplaćuje plaće šest mjeseci.



“Po programu o restrukturiranju od 2013. do 2018. godine bio je obvezan ispuniti uvjete ugovora. Od 1250 radnika trebalo je ostati raditi njih 650, a danas stotinu radnika ne prima plaće pola godine. Ovdje je država zakazala”, ocijenio je Bulj.

Namjenska financijska sredstva koja su se davala za izgradnju brodova, istaknuo je, Danko Končar nije trošio za razvoj brodogradnje i Trogira, nego je trošio isključivo da se obogati i da plaća kampanje SDP-ovu gradonačelniku koji je bio u Nadzornom odboru, HNS- ovcima koji su u županiji u koaliciji s HDZ- om ili HDZ-u koji mu daje potporu s državne razine.

Bulj je izjavio kako je to “duboka država i da je to što se radi protiv interesa radnika, poglavito branitelja”.

 

Najavio je da će se i dalje boriti za te radnike od kojih su neki s njim bili u ratu.

Gdje su sredstva za zbrinjavanje radnika 

Smatra da je Vlada još 2018. godine s Dankom Končarom trebala raskinuti sve ugovore i tražiti natrag novac koji mu je dala, a ne da ga pusti da na tome mjestu gradi apartmane, jer mu je to ključni cilj.

Na novinarsko pitanje Bulj je odgovorio kako je od 2006. do 2016. godine Hrvatska uložila 2,8 milijarda kuna u Brodotrogir s obvezom da se restrukturira brodogradnja. Bila su predviđena i financijska sredstva za zbrinjavanje radnika, njih 650 od 1250. Istaknuo je da je država namjenski dala oko pola milijarde kuna za ulaganje u brodogradnju te kako vjeruje da je taj novac potrošen u kupnju Medene.

Radnik Hrvatske brodogradnje Damir Palada rekao je kako im je još koliko-toliko bilo dobro do 2018. godine, dok je država financirala Brodotrogir, a kada je prestala, radnicima su skidali malo po malo po tisuće kuna s plaće.

Danas su svakom radniku, od njih stotinjak, za posljednjih šest mjeseci dužni po dvadesetak tisuća kuna. U tom škveru danas radi tristotinjak ljudi, dodao je.

“Radnici su od prošle godine radili u zatvaranju kada nam je država davala 3250 kuna za travanj. U svibnju smo dobili 4000 tisuće kuna uz nadoplatu poslodavca. Srpanj, kolovoz i rujan radnici nisu dobili plaću, već od državne agencije 4250 kuna. Od tada grcamo u dugovima, nemamo od čega živjeti”, upozorio je Palada, podsjećajući da im je poslodavac, među ostalim, ukinuo kolektivni ugovor i daje im mizerne otpremnine, te da im je ukinuo većinu prava.

Tko je vlasnik Brodotrogira 

Rekao je da su o tome pokušali razgovarati s Končarom, koji im je rekao da on nije vlasnik škvera, nego samo član uprave. Čak su i od Vlade tražili da im odgovori tko je zapravo vlasnik Brodotrogira, ali nikad nisu dobili odgovor.

Posljednjih 36 godina u Brodotrogiru radi i Tonči Radnović, koji je istaknuo da se u ovoj zemlji meda i mlijeka dogodilo to što se dogodilo i to onda kada se mlijeko ukiseli, a med pojede. Uvjeren je, kako kaže, da za taj lopovluk nitko neće odgovarati i pita se tko će ga zaposliti u 55. godini života kada ostane bez posla.

“Gdje je država, gdje je Plenković? Ova je pandemija pogodovala nekome da se sve što ne valja gurne pod tepih, plus potres. Molimo da se nešto poduzme u vezi s ovim”, poručio je Radnović.

O svemu smo željeli dobiti i izjavu člana uprave Brodotrogira Matea Tramontane, no on se nije javio na poziv Hine.

Na poziv se javio Aleksandar Končar, koji je rekao da se obratimo vlasnicima Brodotrogira, a na pitanje tko su oni – nije odgovorio.

Komentari