Buran i emotivan utorak u Saboru! Miletić progovorio o nasilju nad ženama: ‘Naše društvo zrelo je za metanoju’

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Burno i emotivno započeo je ovaj utorak u Saboru. Prvo je Gordan Jandroković “izlistao” promjene u dnevnom redu, tj. uvrštavanje dopuna( raspravljat će se o Zakonu o upravnoj inspekciji, Zakonu o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine, Zakonu o porezu na neto bogatstvo…), među kojima i glasovanje o povjerenju ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, a potom je govornicu je prepustio mostovcu Marinu Miletiću.

Miletić je odmah krenuo s aktualnostima, odnosno o nasilju nad ženama, očito potaknut javnim raspravama oko optužbi supruge Denisa Buntića za obiteljsko nasilje.

“Danas ću govoriti kao otac dvije kćeri, kao muškarac koji je bio s jednom ženom bio 24 godine dok m nije preselila u nebo, kao muškarac koji ima predivnu djevojku, kao teolog… Govorit ću vam o nasilju potaknut svime ovim što se događa u ove dane iza nas, osupnut reakcijom, pa rekao bih i jednih i drugih, želim činiti ono što mogu s ovog mjesta.



“Ako si muškarac, pozdraviš dragu i spremiš se”
Nema niti jedan argument u ovom svemiru koji bi opravdao nasilje muškarca nad ženom. Prvo treba razbiti mit o savršenim vezama, partnerstvima, brakovima, ne postoji to. Život je težak, nosi sa sobom uspone i padove i potrebno je niz međusobnog uvažavanja, ljubavi i kompromisima da bise opstalo.

Ali, ako vidiš da ne ide, i da se događa ludilo – mnogi se mijenjaju, neki na bolje, neki na gore – i ako vidiš da ne možete zajedno biti, ako se radi o muškarcu budeš gospodin, pozdraviš dragu i spremiš se. ideš dalje u život. Nema opravdanja za nikakvo nasilje nad ženama. I isto tako nasilje bilo koje vrste nad muškarcima.

 

Ostao sam šokiran s pokušajima da se opravda bilo koje, neki tako govore – koji nikad nisu bili u braku o histeriziranju žena, kažu pa kad čujete kako histerizira… Ma, je li? Katastrofa. nasilje se ne može opravdati! Nema argumenata! Naše društvo zrelo je za metanoju, preobrazbu. Baš je bolesno, toliko je potrebno istine, dobrote, ljubavi…

Naše društvo je toliko u močvari amorala, gdje svatko za svoje vlastite interese i probitke gazi preko najvećih svetinja. U močvari gdje mnogi prodaju svoj obraz za šaku judinih eura, gdje gledaju svoje roditelje i ne vide nikakve primjere. Gledaju očeve kako se ponašaju prema suprugama, gledaju supruge kako se ponašaju prema muževima, i što ta djeca mogu naučiti? Kad odrastu gledaju nas političare? Vide igre sjena, žetončiće koji se prodaju za šaku judinih eura, vide ljude koji vama, dragi birači, nude ono što vi želi čuti ne bi li ušićarali 5.00 glasova i osigurali pozicije moć ili fotelje.

Ja ne želim takvo društvo i Hrvatsku, ja želim Hrvatsku gdje će ljudi živjeti svoje ideale. Budi to što jesi, ne manipuliraj, ne spominji prastrice, nego budi što jesi i budi to svaki dan”, poručio je Miletić.

 

Suverenist Marijan Pavliček okomio se na vladajuće zbog inflacije, a zadnji dio govora posvetio je afričkoj svinjskoj kugi.

Damjan Tadic/Cropix

“Do sada je uništeno 20.00 svinja, velik dio zdravih, ali zbog sumnje. Prema podacima u Vukovarsko-srijemskoj županiji bilo je oko 115.000 svinja. Neki dan je državni tajnik Mladen Pavić rekao da će ipak svinjokolje biti, ali pod određenim uvjetima: na način da će slavonski seljak svinju moći samo obrađivati u svom dvorištu, a morat će ju odvesti na klanje u službene klaonice.

U našoj županiji postoje samo dvije. E, sad postavlja se pitanje, tko će snositi trošak klanja, trošak prijevoza svinja u 50 kilometara udaljenu službenu klaonicu.

Osim toga, postavlja se i tehničko pitanje, kako će te dvije klaonice uspjeti, kada izuzmemo velike korporacije, poklati 60-70. 000 svinja. To je tehnički neizvedivo!

A da ne pričam o odluci koja nema uporište u zdravom razumu! Pa zar nije veća mogućnost širenja potencijalne zdravlje kada te bravce, svinje, morate voziti u 50 kilometara dalje u klaonicu i prerađeno meso voziti doma na daljnju obradu. Upravo s time se može dalje virus širiti. Ako je već odluke donesena, nek’ država financira troškove”, izjavio je Pavliček.

Komentari