Burno u Saboru, Jandrokoviću popustili živci, nije se mogao kontrolirati: ‘Vi ste veleizdajnik’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Sjednica Sabora se nastavlja raspravom o Prijedlogu strategije demografske revitalizacije Republike Hrvatske do 2033. godine, predlagateljice Vlade Republike Hrvatske. No, prije samog predstavljanja strategije, zaredali su se zahtjevi za stankom, a ubrzo je došlo do svađe i opomena, na tragu jučerašnjih međusobnih uvreda tko je veleizdajnik.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) rekao je da je vladin prijedlog strategije demografske revitalizacije mrtvo slovo na papiru. “Demantiraju vas brojke zadnjih 30 godina, imamo sve lošije demografske trendove, imali smo najmanje rođene djece prošle godine. U 30 godina smo izgubili trećinu stanovnika, odbijali ste sve naše amandmane na proračun, da se uvede institut majke odgajateljice, odbili ste da se uvede dječji doplatak za svu djecu. Jedina revitalizacija koju vi radite je zamjena stanovništva, kupujemo Rafale, Bradleye, koga će braniti? Ne Hrvate nego Nepalce”, rekao je.

Peđa Grbin (SDP) tvrdi, u osam godina otkad je HDZ na vlasti broj djece je pao na 32 tisuće. “U izbornoj godini donosite strategiju koja ostajte mrtvo slovo na papiru. Pitanje vrtića, nema besplatnih vrtića, zatim nesigurnost rada, mjere koje ste uveli pokazale su se kao fijasko. Niste napravili ništa kako bi se pristup MPO-u poboljšao. U trenutku kada kvadrat u Hrvatskoj košta 3000 eura, a vi pričate o demografskoj revitalizaciji”, rekao je šef SDP-a.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

HDZ-ovci reagirali: Laž je da nema besplatnih vrtića

Na to su krenule reakcije iz vladajuće većine, no može se primijetiti da je Hrvoje Zekanović u posljednje vrijeme bezidejan u načinima na koje brani Plenkovićevu Vladu. “Tko o čemu, Grbin o demografskoj obnovi. A lijeve politike su dovele do takve situacije. Ovi trendovi su karakteristični za sve razvijene zapadne zemlje. Ekonomske mjere neće natjerati ljude da imaju djecu”. Javila se i HDZ-ova Majda Burić, rekavši da je laž da nema besplatnih vrtića te kao primjer navela Općinu Skrad. “U Varaždinu gdje je SDP na vlasti dižete cijene vrtića za 100 posto”.



I druga HDZ-ova zastupnica Danica Baričević požalila se da SDP u Supetru diže cijene vrtića i komunalne naknade da prekrije vlastitu nesposobnost. “To vam je SDP”, povikala je.

Nikola Grmoja (Most) jednom je riječi potpuno isprovocirao predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. “Iznose netočne informacije, prema procjenama UN-a Hrvatska je među 10 država koje će do 2050. izgubiti najviše stanovnika. Pred očima vidimo da nam Hrvatska izumire, ovo što radite je veleizdajništvo”.

sabor_sjednica26-111223.jpg
Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Jandroković opet poludio: Vi ste veleizdajnik

“Vi ste veleizdajnik”, povikao je Jandroković, očito isprovociran tom uvredom još od sinoć, kada je Katarina Peović (RF) HDZ-ovce nazvala kvislinzima. Jandrokoviću je u pomoć krenuo i Zekanović koji je pak Grmoju nazvao veleizdajnikom i ravnozemljašem.

 

“Nemate pravo meni govoriti da sam veleizdajnik, a sada ću vam reći da ste veleizdajnik i podržavate lopove, ja vama u lice kažem da ste veleizdajnik”, odgovorio mu je Grmoja, no Jandroković se nije dao.

“I vi ste veleizdajnik, sada ću svakome tko mi to kaže vratiti na isti način. Vi pozivate, kada kažete to nekome, pozivate da ga se likvidira, nema gorega nego čovjeka nazivati veleizdajnikom i kvislingom, neka bude jasno da će svatko tko mi to kaže”, odgovara iznervirani Jandroković.

“Srozali ste vođenje sjednice, Grmoja vas nije spomenuo imenom i prezimenom”, poručio mu je Pavliček. No, Jandroković ne odustaje. Neće njega nitko nazivati veleizdajnikom, kaže. “Zanimljivo je da ste se prepoznali u tome”, rekao mu je Božo Petrov.

penava1-170323.jpg
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Penava: Zašto Vlada ne sjedi ovdje?

“Istina boli, ali ne mogu gledati kako ova zemlja umire i sjediti ovdje, vama milovati uši, a ne nazivati iseljavanje Hrvata i useljavanje migranata veleizdajničkom politikom”, rekao je još Grmoja i dobio opomenu, kao i svi ostali koji su se prepucavali međusobno, a onda i s Jandrokovićem.

Stanku je tražio o predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

“Točka je promašena, ton rasprave govori o sljedećem, podaci s popisa stanovništva govore o gubitku 413 tisuća stanovnika, to je bila prijelomna točka kada su slijepi trebali progledati, da brod Hrvatska tone. Propustili smo tu priliku. Privatizirali se državu, došli su podaci Eurostata o depopulaciji ruralnih prostora, ni to nije zvonilo na uzbunu. Zašto ovdje nije Vlada, Šterc? Mi smo ovo sveli na razinu školske svađe da ubijemo volju i ono malo ljudi koji ovo gledaju”, poručio je Penava.

 

 

Komentari