BURNO U SABORU! Verbalno se sukobili Penava i Zekanović

Foto: Saborska TV

U Hrvatskom saboru traje burna rasprava o prijedlogu za opoziv predsjednika Vlade, koji je potaknuo Domovinski pokret, a potpisom su ga poduprla 33 oporbena zastupnika. Iako je od početka prošao sat i pol, zbog niza stanki, mnogih povreda Poslovnika i opomena, Andrej Plenković još nije uspio izreći ni riječ u svoju obranu od prvog oporbenog pokušaja njegova rušenja u gotovo sedam godina, otkako je predsjednik Vlade.

Gordan Jandroković i Bulj nasmijali zastupnike

Povela se rasprava o bivšem članstvu Ivana Penave u HDZ-u koju je prekinuo Miro Bulj. Predsjednika Sabora Jandrokovića je zamolio da raspravu “o obiteljskim problemima u HDZ-u” preusmjeri na Banovinu, Inu, korupciju i kriminal. Na to ga je Jandroković podsjetio da je i on “nekad bio član obitelji”. To je izazvalo smijeh u Saboru. Međutim to ga nije spriječilo da Bulju da opomenu.

Penava odgovarao zastupnicima HDZ-a

HDZ-ova Majda Burić da je zahtjev za opozivom premijera nakaradna ideja kojoj je jedina svrha “skretanje pozornosti na vlastito neuspješno političko postojanje, nesposobnost i mržnju”. Zanima je hoće li Penava “te li zbog zamračenih 3.6 milijuna podnijeti ostavku i prijeći u neku treću ili četvrtu stranku, pitala je Burić.

Ante Deur je pitao Penavu kako to da je on kao nasljednik ‘imovnskog pokreta’ tj. ‘Domovinskog zastoja’ ušao u retoriku s nedostupnim Peđom Grbinom i strankom Možemo!, a da je zatajio kad je trebalo imati empatije za ukrajinski narod.



Nakon poruke Raspudića, verbalno se sukobili Penava i Zekanović

– Čak i kad se ne bismo ni sa čim slagali, očitovanje Vlade na prijedlog opoziva premijera je toliko ispod svake razine da bi samo ono bilo dostatno da se traži smjena Vlade, poručio je Mostov Nino Raspudić. Potom je Hrvoje Zekanović optužio Penavu i oporbu koja je stala iza zahtjeva za opoziv – da je jedina ideja koja ih je okupila – ideja rusofilije. Potom je Penavu pitao: Sjećate li se vaše suzice u očima kad vas Plenković nije uzeo za koalicijskog partnera?

– Nigdje vama nije Hrvatska u primisli, vi biste samo politiku bistrili, odgovorio je Penava Zekanoviću. “Vi za ovo dižete ruku”, kazao je dok je u rukama držao tjednik ‘Novosti’, a svojedobno ste kreirali sintagmu “trgovačka koalicija”. Zabavljate hrvatsku sirotinju, dodao je.

– Pozivam hrvatsku sirotinju da otvori imovinske kartice Domovinskog pokreta, viknuo je Zekanović.

Nakon toga određena je još jedna stanka.

– Vladajući se ne brane od onoga što ste iznijeli. Obrane nema, jer je sve istina. Pokušavaju vas omalovažiti. Svi oni za koje je oporba tražila opoziv su otišli, otići će i pokrovitelj korupcije u Hrvatskoj kazao je Mostov Nikola Grmoja.

Odgovorio je Josip Đakić. Grmoju je upitao – “je li završio s promjenama poslovnika u Hrvatskim vodama kako bi zaposlili kuma predsjednika Mosta”.

Komentari