Butković: Intencija novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama ni u kom smislu nije privatizacija na pomorskom dobru

Jure Miskovic / CROPIX

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je da intencija novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama ni u kom smislu nije privatizacija na pomorskom dobru ili onemogućavanje građana da ga koriste te da nema govora o tome da bi taj zakon omogućio bilo kakvu zlouporabu na pomorskom dobru.

– Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama moramo usvojiti do kraja godine iz nekoliko razloga, rekao je Butković, navevši da je on uvjet za povlačenje novca iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a predviđena je i reforma pomorstva, čija je jedna od mjera i donošenje toga zakona.

Nastavio je da je taj zakon u pripremi 20 godina, da su zadnje izmjene iz 2003. te da se posljednjih 15-ak godina radi na pripremi i usvajanju tog važnog zakona.

Butković je istaknuo i da prijedlog tog zakona još nije u javnom savjetovanju, nego da je riječ o nacrtu radne skupine koju čine stručnjaci iz pomorstva, koji se bave pomorskim pravom i pomorskim dobrom, potom predstavnici ministarstva i Državnog odvjetništa.



Butković je kazao da je u radnom dijelu, pred izlazak u javno savjetovanje, zakon izašao u javnost te da je “došlo do krivih interpretacija određenih ljudi, koji zadnjih nekoliko dana zloupotrebljavaju nacrt toga zakona da će doći do možebitne naplate plaža, ograđivanja plaža, privatizacije, a o tome nema govora”. Po njegovim riječima, intencija toga zakona ni u kom smislu nije da dođe do privatizacije na pomorskom dobru, ograđivanja i onemogućavanja građana da koriste pomorsko dobro te da to “nitko normalan ne bi napravio”.

– Čak suprotno, mi ćemo po ovom zakonu dati veće ovlasti jedinicama lokalne samouprave, da one, kada govorimo o plažama, na svom području, kroz plan upravljanja pomorskim dobrom, odrede namjenu plaža, rekao je i dodao da su jedinice lokalne samouprave po važećem zakonu bile načelno uključene u ono što se događa na pomorskom dobru, odnosno na plažama.

Po riječima ministra, prema novom prijedlogu zakona, lokalne jedinice će imati aktivnu ulogu, a ići će se i u postrožavanje odnosno veće kažnjavanje onih koji se ne budu pridržavali propisa na pomorskom dobru.

Pozvao je sve – gradove, općine, županije, sve zainteresirane, da se uključe svojim primjedbama, nakon čega će se na razini ministarstva, uključujući radnu skupinu i Državno odvjetništvo, naći najbolje rješenje te s takvim zakonom ići prema Vladi i Hrvatskom saboru.

Sredinom kolovoza iz udruge Pokret otoka ustvrdili su da se prijedlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama omogućava ograničenje opće upotrebe pomorskog dobra, njegovo ograđivanje pa čak i potencijalnu naplatu ulaska na plaže, te su poslali otvoreno pismo Vladi.

Komentari