Buzina: Tek deset posto kaznenih djela počine psihički neubrojivi

Screenshot HRT

Nadica Buzina iz Zavoda za forenzičku psihijatriju KB Vrapče komentirala je tragediju ubojstva djece na Mlinovima.

Naglasila je kako su svi koji su bili uključeni u proceduru glede ovog slučaja traumatizirani i kako je nekima od njih bila potrebna pomoć.

‘Kvalifikacije o počinitelju nemaju smisla bez provedenog vještačenja’

“Obitelj i HND pozivaju na odgovorno medijsko izvještavanje. Kvalifikacije o počinitelju nemaju smisla bez provedenog vještačenja”, rekla je Buzina u Studiju 4 HRT-a.

Objasnila je kako će postupak izgledati.



“Prvo se procjenjuje psihičko stanje, kako bi se vidjelo je li počinitelj u stanju sudjelovati u daljnjem postupku. Nakon toga policija odrađuje svoj dio posla kako bi napravila kaznenu prijavu i to podnijela Državnom odvjetništvu, a ono potom provodi istragu kako bi moglo podignuti optužnicu”, kazala je i dodala kako će u nekoj fazi postupka Kazneni sud ili DORH zatražiti psihijatrijsko vještačenje koje za cilj ima procjenu ubrojivosti u trenutku počinjenja kaznenog dijela.

“Svaka ocjena vezana uz ubrojivost može donijeti neke preporuke vezane uz tretman. To je jedina kategorija prema kojoj počinitelji nisu krivi i prema kojima nema kazneno pravnih sankcija te oni ne idu u zatvor. Svi ostali ako su bili bitno smanjeno ubrojivi, smanjeno ubrojivi ili ubrojivi, su ljudi prema kojima se primjenjuju kazneno pravne sankcije”, naglasila je.

‘Počinitelji teških kaznenih dijela rijetko su neubrojivi’

Buzina govori kako su u praksi, prema istraživanjima, počinitelji teških kaznenih dijela rijetko su neubrojivi. Njih je, prema statistici, u zadnjih 10 godina samo 10 posto.

“Onima koji su kazneno odgovorni, također se može preporučiti shodno njihovoj ocjeni ubrojivosti, nekakav oblik liječenja koji može biti u obliku sigurnosne mjere ili se može preporučiti tretman u slučaju pogoršanja psihičkog stanja”, rekla je.

Danas slijedi kriminalističko istraživanje, osumnjičenik će biti ispitan na policiji i on je raspravno sposoban.

“Raspravnu sposobnost određuje vještak psihijatar i ona se uvijek određuje u konkretnoj situaciji. To oscilira, zato što u jednoj situaciji okrivljenik može biti raspravno sposoban, a u drugoj raspravno nesposoban. Što sve utječe na ocjenu sposobnosti je to da ispitanik mora biti orijentiran u vremenu i prostoru, da razumije zbog čega je optužen, tko mu je odvjetnik, na koji se način može braniti”, kazala je Buzina.

Komentari