CAPAK: Društveni život ne može se nastaviti s jako velikim brojem aktivno bolesnih osoba i s velikim brojevima osoba u izolaciji

Foto: Tomislav Pavlek / POOL / HINA

Ako sve ostane na omikronu, situacija će se vrlo brzo početi smirivati, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku govoreći o situaciji s koronavirusom.

Capak je rekao kako bi volio da pandemija ide prema kraju, ali da je virus nestašan po pitanju mutacija i da se može dogoditi da se pojavi nova mutacija, kao što se na silaznom kraku četvrtog vala pojavio omikron.

– Takva situacija je uvijek moguća. Međutim, ako sve ostane na omikronu, teoretski gledano, onda će se situacija vrlo brzo početi smirivati jer se omikron jako brzo širi i već imamo neke naznake smanjenja broja hospitalizacija i osoba koje su na respiratoru, rekao je Capak.

Capak je rekao da će početkom sljedećeg tjedna objaviti preporuke HZJZ-a koje će karantenu smanjiti na sedam dana.



– Mislimo da imamo i znanstvenu potvrdu, a s druge strane, društveni život ne može se nastaviti s jako velikim brojem aktivno bolesnih osoba i s velikim brojevima osoba u izolaciji, pa moramo i to, naravno, imati u vidu, ali osnovno je to što imamo znanstvenih dokaza da možemo i smijemo skratiti karantenu i izolaciju. U tom smjeru idemo, poručio je Capak.

Komentari