Capak: Planira se produljenje važenja covid potvrda na razdoblje duže od devet mjeseci

N1

O otvaranju zatovrenog dijela kafića danas se govorilo puno, a o tome se oglasio i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak koji je odao još poneke pojedinosti u radu kafića.

U kafićima samo sjedeća mjesta

Capak o mjerama u kafićima kaže: “Obaveza je da trebaju biti sjedeća mjesta. To ne znači da za šankom ne mogu biti sjedeća mjesta, ali mora biti osiguran razmak od 1,5 metra, osim za članove istog kućanstva.”

“Planira se produljenje važenja covid potvrda na razdoblje duže od devet mjeseci, a intenzivno se razgovara o mogućnosti docjepljivanja trećom dozom cjepiva protiv covida, ponajprije kronično bolesnih i starijih osoba, o čemu će uskoro biti donesena odluka.”

“Dobro bi bilo da dođe nova varijanta cjepiva pa da onda sve docijepimo s trećom dozom. Informaciju kad bi to moglo biti još uvijek nemamo ali imamo informaciju da će Pfizer vrlo skoro predati dokumentaciju za docjepljivanje Europskoj agenciji za lijekove. Vidjet ćemo kakvi su rezultati studija koje su proveli, pa ćemo znati više”, kazao je.Puno preboljelih

“Obaveza covid potvrda ili negativnog PCR testa za roditelje koji vode djecu na navikavanje u vrtić dok i neki odgajatelji nisu cijepljeni se odnosi na boravak roditelja u instituciji dulji od petnaest minuta, koji se u tom slučaju mora tretirati kao ulazak nekoga izvana u ‘stabilnu sredinu’.”

“Boravak roditelja u vrtiću do 15 minuta normalno će se odvijati kao i do sada, uz klasične epidemiološke mjere, dok odluku o obaveznom PCR testu za odgojitelje nema nitko u Europi, pa tako ni Hrvatska”, napomenuo je.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj drugačija je nego u rujnu prošle godine jer iako imamo dvostruko više oboljelih imamo i značajan postotak cijepljenih i preboljelih. Sada imamo 50 posto odraslih cijepljenih, odnosno 42 posto ukupne populacije. Imamo puno preboljelih, pa si na određeni način možemo dopustiti da popustimo neke mjere”, zaključio je ravnatelj HZJZ-a.

Komentari