Capakova pomoćnica: Tek ćemo odlučiti o mjerama za blagdane

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1936 novih slučajeva zaraze, dok je 51 osoba preminula. Hrvatska bilježi pad hospitaliziranih i novozaraženih. Ugostitelji traže blaže epidemiološke mjere za blagdane, a o korona-mjerama je u Dnevniku N1 govorila Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, prenosi Index.

“Indeks strogosti mjera pokazuje da Hrvatska ima jedne od najblažih mjera, dok je Njemačka među strožima. Drugi nas vide kao zemlju koja ima blage mjere. Što će dalje biti s mjerama, teško je reći. Stožer će o tome govoriti. Teško je govoriti i pozitivno i negativno. Brojke govore same za sebe. No, može se vidjeti pad hospitaliziranih i ljudi na respiratorima te pad novozaraženih, no, prije bi se moglo govoriti o usporavanju pada. Treba biti oprezan kod donošenja zaključaka”, rekla je.

O mjerama za blagdane će tek odlučiti, ovisno o daljnjoj situaciji, istaknula je Marija Bubaš.

Osvrnula se i na širenje omikrona te potencijalni peti val.“Očekivanja su da je omikron zarazniji i da se lakše širi. Zasad imamo osam potvrđenih slučajeva. Budni smo i čekamo da vidimo što će se dogoditi. Omikron je došao u Hrvatsku, ali situacija je pod kontrolom. Zasad prevladava delta varijanta. Ako bude rasta, ne znači da će mu doprinijeti omikron. Prevladava delta”, poručila je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a.

Komentari