Cappelli o aplikaciji za praćenje: Trebala bi biti identična u svim zemljama

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Što se tiče popuštanja mjera i otvaranja granica, ministar Gari Cappelli rekao je da si je Hrvatska, obzirom na dobru epidemiološku situaciju, mogla dozvoliti veću protočnost na granici.

“Zato smo rekli da mogu ući oni koji imaju razlog, da bi mi znali točno gdje su oni, što rade, jer je to još uvijek pod jednom situacijom koja je neizvjesna. Čekali smo i uputstva koja će nam dati Europska unija. Vidjeli smo da su naši prijedlozi inkorporirani u ovo što smo čuli od Europske unije”, rekao je Cappelli.

Od susjednih zemalja, Slovenija, primjerice, ima određenu sedmodnevnu samoizolaciju nakon povratka iz inozemstva, a ministar Cappelli rekao je da će se taj problem riješiti susretom ministara unutarnjih poslova Hrvatske i Slovenije. “Dogovaraju se kvalitetne mjere, sigurno će se naći kvalitetno rješenje”, rekao je ministar, dodavši da to neće biti političko pitanje, ističući da ga je slovenski kolega Počivalšek molio da što prije pronađu rješenje, jer je on pod pritiskom oko 110.000 vlasnika nekretnina u Hrvatskoj.

Cappelli je istaknuo da turizam čini 25 posto hrvatskog BDP-a, te da problem s turizmom ove godine nije jedinstven za Hrvatsku. “Mi i Grčka imamo slične brojke, u Italiji je to, primjerice, 13 posto. Moj talijanski kolega rekao mi je da i modna industrija trpi brojne gubitke, a ona je naslonjena na turizam. Turizam je došao do definicije koju objašnjavamo. On je horizontalni problem, nije jedinstven, sam za sebe on ne može”, rekao je Cappelli.



Upitan za moguće ukidanje ili pripajanje Ministarstva turizma negdje drugo, Cappelli je rekao da to nije moguće, zato što turizam drži 25 posto BDP-a Republike Hrvatske.

Komentirao je i najave o aplikaciji za praćenje kontakata, koja je u izradi. “Podaci su kriptirani, zaključani za sebe, ako sam ja suglasan dati obavijest, ja ću to učiniti, ali ne znači da će bilo tko drugi išta o tome znati. Možemo doznati dobrih podataka i reagirati na vrijeme”, rekao je Capelli.

Ministar je istaknuo da se ide na rješenje uniformirane aplikacije, koja je identična u svim državama, rađena na istoj platformi “u Hrvatskoj, kao i u Njemačkoj”.

Upitan o mogućem raspuštanju Sabora, koje bi se prema napisima moglo dogoditi idući tjedan, Cappelli nije želio potvrditi, rekavši samo da je HDZ spreman na izbore, kad god da se oni raspišu.

Komentirajući vlastiti mandat u ministarstvu, Cappelli je rekao da misli da je on “odradio tranšu”. Spomenuo je da je u njegovu mandatu napravljeno pet do šest zakona, koji se nisu mijenjali 20 godina te da je sektor pokrenut.

Upitan o mogućem novom mandatu, istaknuo je da je spreman na sve opcije. “Ja sam na raspolaganju stranci, što stranka kaže, ja ću o tome reći svoje mišljenje. Moje su ambicije da pomognem ako treba i gdje treba”, kazao je Cappelli, prenosi N1.

Komentari