ČEKA LI NAS ‘PONEDJELJIZACIJA’? Hoće li se prihvatiti prijedlog da se blagdani i praznici, ako ‘padnu’ na subotu ili nedjelju ‘prebace’ na prvi radni dan?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Uskoro završava ljetni odmor za saborske zastupnike. I dok lagano razmišljaju o tome kako će sjesti u saborske klupe, za razliku od djece, koja će sjesti u školske klupe, sabornike već čekaju brojne točke za raspravu. Jedna od njih je i prijedlog Katarine Peović iz Radničke fronte (RF) o tome da se svi blagdani i praznici, ako “padnu” u subotu ili nedjelju, “prebace” na prvi radni dan. 

Taj prijedlog omogućava da se, kao u nekim zemljama EU, ali i onima izvan nje, uvede da se neradni dan prebacuje na prvi radni dan u sljedećem radnom tjednu ili na više dana, objasnila je Katarina Peović u izmjenama koje je predložila u Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

Dodala je kako su blagdani i praznici dani odmora za radnike pa im treba omogućiti da na te dane ne rade.

Dodatan poticaj za svoj prijedlog našla je i u činjenici da ove godine velik broj blagdana i praznika pada na vikend, uključujući već prošle 1. svibnja (subota), Veliku Gospu (nedjelja) ali i nadolazeće Božić (subota) te blagdan Svetog Stjepana (nedjelja).



Svoj prijedlog, Katarina Peović je argumentirala da više od 85 zemalja ima “regulacijske regulative” za javne praznike i blagdane koji kalendarski padaju u nedjelju.

U Velikoj Britaniji i SAD-u kada praznici padaju za vikend, neradni dan se prebacuje na prvi sljedeći radni dan, tako je i u nekim zemljama bivše SFRJ. I Srbija, primjerice, ima takvu praksu, “nešto slično” imaju Italija i Španjolska, a o kompenzaciji praznika koji padaju na vikend, razmišlja i Njemačka.

Katarina Peović je istaknula da se ta praksa naziva i “ponedjeljizacija”, jer se praznik ili blagdan koji pada u subotu ili nedjelju, prebacuje na ponedjeljak, u nekim slučajevima i na utorak.

Ona smatra da se za provedbu njezinog prijedloga ne trebaju osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu.

Komentari