Čelnici EPP-a u Splitu nahvalili Hrvatsku: ‘Ona je zemlja pobjednik, može biti uzor drugima’

Foto: HINA/Mario Strmotić

Jedan od prioriteta Europske pučke stranke (EPP) je pronaći europski odgovor na migracije, naglašeno je u srijedu na zajedničkoj konferenciji premijera Andreja Plenkovića, predsjednika te političke grupacije Manfreda Webera i predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole.

Europska pučka stranka ovaj se tjedan okupila u Splitu na studijskim danima, na svom posljednjem skupu uoči europskih izbora u lipnju iduće godine.

Predsjednik EPP-a Weber je na zajedničkoj konferenciji za medije s Plenkovićem i Metsolom rekao da će ta grupacija, trenutno najzastupljenija u Europskom parlamentu, predstaviti snažne prijedloge za budućnost kontinenta, temeljene na tri stupa. Prvi od njih je pitanje migracija.

Weber: Država odlučuje tko dolazi
“Moramo pronaći europski odgovor na migracije”, kazao je Bavarac, naglasivši da je Europa kontinent koji “želi pomoći onima koji to trebaju”, no i da je EPP “grupacija koja zagovara snažne granične kontrole te da država odlučuje tko dolazi”.



Drugi stup je svakodnevni život građana, u kontekstu izazova poput inflacije. EPP želi ekonomske uspjehe na temelju društvene pravednosti, rekao je Weber.

Treći stup je “da u Europi nema građana prvog i drugog reda”. U vrijeme pandemije EU je osigurala da svi Europljani imaju pristup cjepivima, a sad je vrijeme da se to postigne i na drugim područjima, zaključio je Weber, navodeći primjer zdravstva.

Čelnik EPP-a u svom je govoru pohvalio Hrvatsku, kazavši da je ona za EPP “zemlja pobjednik”, uspješna zemlja s jasnim proeuropskim pristupom.

Plenković o ‘kršćanskom načelu solidarnosti’
Plenković je naglasio kako se “mora pronaći zajedničko rješenje za migrantsku krizu kako bi se zaustavile nezakonite migracije, no istovremeno primjenjivalo nacionalno i europsko zakonodavstvo te međunarodne norme”.

“Tako ćemo poštivati ljudska prava i dostojanstvo onih čiji su životi dovedeni u opasnost krijumčarskim lancima koji profitiraju od teške situacije drugih ljudi i to je glavna poruka koju ćemo zajednički promicati u narednim mjesecima”, rekao je premijer.

Plenković je govorio o postignućima njegove Vlade, kazavši kako “nije dopustila socijalnu frakturu u društvu” te da je “održala socijalnu koheziju” jer je to jedan od njezinih glavnih principa – “kršćansko načelo solidarnosti”.

Foto: HINA/Mario Strmotić

„Taj princip prakticiramo u svim našim politikama tijekom proteklih nekoliko godina”, rekao je.

Metsola: Hrvatska može biti uzor drugima
Metsola je govorila o proširenju Europske unije, proglasivši to njenim “najsnažnijim geopolitičkim alatom” koji je “win-win” proces za obje strane. Naglasila je da EU mora držati vrata otvorena te da treba biti spreman započeti pregovore s Ukrajinom i Moldovom što je prije moguće.

I Maltežanka je hvalila Hrvatsku, kazavši kako je ona “stabilizirajuća snaga u Europskoj uniji i na zapadnom Balkanu” te da “može biti uzor drugima”.

Zahvalila je Hrvatskoj što je ustupila svoju željezničku mrežu i luke za izvoz ukrajinskog žita, pritom naglasivši kako Ukrajina u svojoj borbi protiv ruskih napada brani i europske vrijednosti te da stoga Europa ne smije odustati od pomoći ratom pogođenoj zemlji.

 

Komentari