Čelnik WHO-a: Uski nacionalizam i gomilanje cjepiva čemu pribjegavaju neke zemlje potkopali su jednakost i stvorili idealne uvjete za pojavu varijante omikron

Screenshot

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) optimistično očekuje pobjedu nad pandemijom covida-19 u 2022. godini budu li zemlje radile zajedno na suzbijanju širenja zaraze, poručio je u petak u novogodišnjoj poruci.

Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je na uski “nacionalizam i gomilanje cjepiva” u poruci izrečenoj dvije godine otkako je WHO prvi put potvrdio slučajeve dotad nepoznate upale pluća u Kini.

U svijetu je sada oko 287 milijuna slučajeva covida-19, a gotovo 5,5 milijuna ljudi umrlo je s tom bolešću.

Diljem svijeta obilježava se dolazak nove godine, no brojni javni dočeci otkazani su jer mnoge vlade žele obeshrabriti ljude da se okupljaju i šire virus.



Koronavirus i dalje je dio svakodnevnog života: ta bolest zatvara granice, dijeli obitelji, a ponegdje je nezamislivo napustiti kuću bez zaštitne maske.

Unatoč svemu tome, Tedros je unio u svoju poruku pozitivan ton naglasivši da je danas na raspolaganju više sredstava za liječenje COVID-19.

Ni u ovoj prigodi nije propustio upozoriti na nejednak pristup cjepivima u svijetu što pogoduje mutacijama.

– Uski nacionalizam i gomilanje cjepiva čemu pribjegavaju neke zemlje potkopali su jednakost i stvorili idealne uvjete za pojavu varijante omikron i sve dok nejednakost opstaje to je veća opasnost da virus evoluira na načine koje je nemoguće spriječiti niti predvidjeti. Ako zaustavimo nejednakost, zaustavit ćemo pandemiju, poručio je.

Komentari