Centar i GLAS osnivaju saborsku skupinu Žene za žene ‘Dužnost nam je jačanje alata kojim bi se puno više zaštitilo žrtve nasilja’

ilustracija

Klub zastupnica Centra i GLAS-a najavio je u utorak osnivanje saborske skupine koja bi pratila institucionalno jačanje zaštite svih žrtava seksualnog nasilja te poziva sve saborske zastupnice da se pridruže toj inicijativi ‘Žene za žene’.

“Nakon niza svjedočanstava o seksualnom nasilju koja izlaze u javnost osim verbalne podrške žrtvama nasilja naša je dužnost da s mjesta najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela pokrenemo jačanje institucija i alata kojim bi se puno više zaštitilo žrtve nasilja”, kazala je Marijana Puljak (Centar) na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Ističe da seksualno nasilje nije samo fizičko nasilje jer se s posljedicama koje ostavlja na psihu žrtve bore cijeli život.

“Unatoč jasnom zakonodavnom okviru i određenim pomacima nabolje sustav zaštite žrtava u Hrvatskoj nije dovoljno funkcionalan, jednom kada se ohrabre progovoriti žrtve su često izložene sekundarnom okrivljavanju”, ocijenila je Puljak.



Kao društvo dužni smo stvoriti sigurno okruženje i osigurati najveći mogući standard pružanja zaštite, dodala je.

Dalija Orešković (Centra) pojasnila je da će se inicijativa ‘Žene za žene’ baviti vrlo konkretnim stvarima, inzistirati na produženju roka unutar kojeg su žrtve seksualnog nasilja dužne prijaviti nasilje, na izmjenama kaznenog zakona, jačanju institucija koje pružaju neposrednu podršku žrtvama, te tražiti od Ministarstva znanosti i obrazovanja analizu rezultata provedbe zdravstvenog odgoja u školama.

“Ova tema nema niti svjetonazorski niti stranački značaj, mora biti jedno univerzalno humanitarno pitanje oko kojeg ćemo se svi skupa ujediniti u traženju najboljih rješenja”, kazala je Orešković.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) naglašava važnost kontinuirane edukacije djece o nasilju. “Djevojčice i dječaci moraju osvijestiti da nasilje nije prihvatljivo”, kazala je.

Podršku inicijativi dala je i Ružica Vukovac u ime Domovinskog pokreta. “Naša je ne samo obveza kao zastupnika u Saboru nego i moralna obveza dati podršku žrtvama”, rekla je.

Komentari