Centar za mirovne studije o optužbama: Škoro pokušava obmanuti javnost o našem radu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Centar za mirovne studije (CMS) u utorak je pokušajem obmanjivanja javnosti i pogrešnom interpretacijom podataka ocijenio objavu Domovinskog pokreta o njihovim aktivnostima i financiranju, naglasivši da su privukli gotovo 30 milijuna kuna za projekte od važnosti za Hrvatsku.

“CMS je u osam godina u Hrvatsku dovukao gotovo 30 milijuna kuna za projekte od važnosti za RH, a samo putem doprinosa, poreza i prireza uplatio više od 7 milijuna kuna u državni i gradski proračun, što je vidljivo iz javno dostupnih godišnjih izvještaja”, ističe CMS u reakciji objavljenoj na internetskoj stranici Centra u povodu jučerašnje objave Domovinskog pokreta, čiji je čelnik Miroslav Škoro kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Iz Domovinskog pokreta ustvrdili su u ponedjeljak kako su članovi platforme Možemo! – kojoj je na čelu Tomislav Tomašević, Škorin protukandidat za zagrebačkog gradonačelnika – iz zagrebačkog i državnog proračuna “izvukli” više od 100 milijuna kuna.

Objavili su i tablicu s navodnim iznosima dodijeljenim udrugama: Zelena akcija, Multimedijalni institut, Zaklada Solidarna, Centar za ženske studije, Institut za političku ekologiju i Centar za mirovine studije, s ukupnim iznosom oko 130 milijuna kuna.



Škoro pogrešno interpretira podatke iz javno dostupnih izvještaja

Miroslav Škoro ne samo da pokušava obmanuti javnost i time omalovažava građane i građanke koje želi predstavljati, pokušavajući im otkriti toplu vodu, nego i pogrešno interpretira podatke koji se nalaze u javno dostupnim izvještajima, naglašavaju iz CMS-a u povodu, kako navode, “ciljano i namjerno manipulativnih objava kandidata za gradonačelnika Grada Zagreba Miroslava Škore o našim aktivnostima i financiranju”.

“Ako se, pak, ne radi o pokušaju obmanjivanja javnosti i diskreditacije organizacija civilnog društva, onda je zabrinjavajuće što čovjek koji ne zna razaznati proračunske stavke u godišnjem izvještaju jedne organizacije civilnog društva, želi u rukama imati najveći gradski proračun u Hrvatskoj”, poručuju iz CMS-a.

U objavi su naveli osnovne podatke o svom radu naglasivši da, iako Škoro i Domovinski pokret pokušavaju uvjeriti javnost kako udruge skrivaju svoje financiranje, oni kao i mnoge druge udruge u Hrvatskoj, svake godine u skladu s propisima objavljuje svoje godišnje financijske izvještaje i ekstenzivne izvještaje o mnogobrojnim provedenim programima i aktivnostima.

Ti su podaci, ističu, dostupni “u samo nekoliko klikova na stranici Centra”.

Većina prihoda CMS-a, oko 70 posto, navodi se, dolazi od inozemnih vlada i međunarodnih organizacija tj. ostvaruje se prolaskom na izrazito kompetitivnim natječajima i provedbom zahtjevnih EU projekata.

“Drugim riječima, natječući se s brojnim organizacijama i institucijama iz država članica Europske unije, CMS omogućuje da se taj novac, umjesto u Belgiji, Francuskoj ili Njemačkoj, koristi u Hrvatskoj”, ističu iz Centra.

Za provedbu aktivnosti, dodaju, koristili su usluge i rad domaćih obrta, zadruga i tvrtki te time, naglašavaju, aktivno pridonose hrvatskoj ekonomiji sredstvima iz fondova EU.

Iz ovog smo izvora od 2013. u Hrvatsku doveli oko 30 milijuna kuna, naglašava CMS te dodaje da u tome nisu iznimka. “Civilno je društvo u Hrvatskoj iznimno uspješno u povlačenju EU sredstava, dok se političari hvale mnogo slabijim rezultatima”, poručuju.

Sva sredstva iz nacionalnih izvora ostvarili smo na javnim natječajima

Suprotno insinuacijama, dodaje se u objavi, prihodi CMS-a iz državnog proračuna, sredstava Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i jedinica lokalne te regionalne samouprave u razdoblju od 2013. godine prosječno su bili ukupno oko 12 posto, pri čemu smo iz sredstava Grada Zagreba prosječno ostvarivali 0,55 posto svojih prihoda.

“Sva sredstva iz nacionalnih izvora ostvarili smo na javnim natječajima, a donatorima smo opravdali svaku lipu”, naglašavaju.

Dodaju i da su u državni proračun i proračun Grada Zagreba od 2013. kroz doprinose na plaću i doprinose iz plaće, porez i prirez – uplatili najmanje 7 milijuna kuna, što je više od gotovo 5 milijuna kuna koliko su u istom razdoblju uprihodili iz javnih sredstava.

“Sve prihode trošimo na aktivnosti koje provodimo, dok na ukupni trošak plaća radnica u CMS-u koje provode te aktivnosti odlazi oko 40 posto sredstava. Direktno prozvana Sandra Benčić, koja je u CMS-u radila od 2011. do 2017., samo je jedna od radnica koje su za svoj rad, sukladno Zakonu o radu, zarađivale plaću u okviru zagrebačkog prosjeka”, navode iz CMS-a.

Poručuju i da svaku kunu i lipu ulažu u razvoj ovog društva i koriste “sukladno propisima, zahtjevnim pravilima donatora i najvišim načelima transparentnosti i odgovornog upravljanja”.

CMS svake godine daje na revizijski uvid svoje financijske izvještaje ovlaštenom neovisnom revizoru, o čemu uvijek dobijemo pozitivan zaključak, naglašavaju.

Iz CMS-a naglašavaju da kroz svoj rad promiče mir i nenasilje te gradi društvo jednakosti, solidarnosti i društvene pravde te da će upravo to nastaviti raditi, “usprkos lažnim vijestima i pokušajima diskreditiranja”.

 

 

 

Komentari