Cijene nafte oslabile, ali ostaju na putu još jednog tjednog dobitka

ilustracija

Cijene nafte oslabile su u petak na međunarodnim tržištima, ali ostaju na putu tjednog dobitka šesti tjedan zaredom, zahvaljujući uvođenju novih programa cijepljenja protiv koronavirusa što je potaknulo nade da će se potražnja za gorivom na godinu oporaviti.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 19 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 50,06 dolara, nakon što je jučer dotaknula najvišu razinu od početka ožujka premašivši 51 dolar. Na američkom tržištu barel je bio u minusu 11 centi i njime se trgovalo po 46,67 dolara. Jučer je poskupio gotovo tri posto.

Obećavajuća ispitivanja cjepiva pomogla su smanjiti pesimizam u uvjetima rekordnog povećanja broja novozaraženih i smrtnih slučajeva širom svijeta. Britanija je započela cijepljenje ovaj tjedan, a SAD bi mogao krenuti već sljedećeg vikenda. Kanada je u srijedu odobrila svoje prvo cjepivo, a prva bi cijepljenja mogla biti već početkom sljedećeg tjedna.

“Čini se da optimizam zbog cjepiva … ne popušta, potaknut dozvolama koja dobivaju i hitrih prvih cijepljenja na ključnim tržištima”, rekla je analitičarka Rystad Energyja Paola Rodriguez-Masiu.



Vanjski savjetnici američke Uprave za hranu i lijekove izglasali su odobrenje za hitnu uporabu Pfizerovog cjepiva, otvarajući put agenciji da odobri cijepljenje nacije koja je zbog tog virusa izgubila više od 285.000 života.

Veliki skok američkih zaliha sirove nafte u prošlome tjednu je poslužio kao podsjetnik da još uvijek ima dovoljno zaliha, ali sve je to ostalo u drugom planu.

“Dugo očekivano uvođenje programa cijepljenja premašilo je utjecaj rastućih američkih zaliha nafte”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Naznake jake azijske potražnje također su potaknule tržište. Najveća indijska rafinerija objavila je da je svih njezinih devet postrojenja po prvi put od početka godine radilo sa stopostotnim kapacitetima.

OPEC je danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u četvrtak iznosila 48,87 dolara, što znači da je porasla 56 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Komentari