Ćipe otkrio kako HDZ gradi glasačku mašineriju: Objasnio i ulogu SDSS-a u svemu

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Saborski zastupnik DP-a Stipo Mlinarić Ćipe osvrnuo se na posljednju saborsku raspravu o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima i naveo kako vladajući stvaraju novu glasačku mašineriju pogodujući SDSS-u i stvaranjem novih branitelja čiji broj raste.

HDZ-ov zastupnik Ante Deur optužio je Stipu Mlinarića da “laže”, ističući da je bivši ministar branitelja Predrag Fred Matić tijekom mandata “pisao govore protiv Tome Medveda i branitelja”. Mlinarić je uzvratio prozivkom Josipa Đakića, optužujući ga da “k’o drug Tito” predugo obnaša dužnost čelnika Hvidre, što je dio uobičajene retorike u Hrvatskom saboru koja ponekad prerasta u neukusne polemike.

Mlinarić objasnio suštinu problema među braniteljima
Mlinarić je objasnio bit problema među suborcima koji su u Domovinskom ratu stvarali današnju državu.

“Još lani u šestom mjesecu na odboru za veterane logoraši su ga tražili da u suradnji sa Ministarstvom branitelja napravi tematsku sjednicu o Hrvatima koji su prošli zatočeništvo. Đakić se najprije izmotavao, no na koncu je pristao, ali uz uvjet da sjednica bude ‘zatvorena za javnost’. Naravno, poludio sam i pitao čega se mi sramimo? Na kraju sam popustio ali sam zauzvrat zatražio da mi se na uvid donese spisak ljudi koji su ostvarili pravo po novom zakonu o civilnim žrtvama. Rekli ‘u redu’, ali to je za njih bio očit problem jer je prošla godina, a sjednica se nije održala. Točnije, održat će se tek slijedećeg četvrtka, upravo sam dobio dopis”, objasnio je saborski zastupnik DP-a za Dnevno.hr.



Mlinarić inzistira na zaključku da je Zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata donesen radi SDSS-a.

‘Zakon pogoduje SDSS-u’
Naveo je kako nema sumnje da je ovaj zakon donesen kako bi vladajući pogodovali SDSS-u te je prozvao HDZ-ovu zastupnicu čiji je brat poginuo u ratu.

“Kada se glasalo za taj zakon, čak je i HDZ zastupnica Marija Jelkovac glasala protiv, iako je njezin brat poginuo u ratu. Nema sumnje da ovaj zakon pogoduje SDSS-u jer su se kod izglasavanja pojavili na prvom i drugom čitanju, a sudjelovalo je i SNV kao i ljevičarske udruge poput Documente. Sasvim je jasno da su bili aktivni oko zakona u kojem su vidjeli svoju korist. Primjera radi, na ovoj posljednjoj raspravi o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima uopće nisu bili nazočni. Što se mene tiče – tu je sve jasno i samo neću da se netko tko je ranjen u Negoslavcima okoristi o taj zakon”.

‘Broj hrvatskih branitelja neovisna je o smrtnosti- HDZ stvara glasačku mašineriju’
“Na sjednici sam ispitivao Nekića o nekim statističkim podatcima poput broja nezaposlenih i slično. Na sve mi je suvislo odgovarao, no onda smo došli do broja umrlih. Nekić je kazao kako godišnje umre otprilike tisuću hrvatskih branitelja, a na moje pitanje koliko se novih branitelja prijavilo u posljednjih sedam godina, odgovorio je sedam tisuća. Dakle, broj hrvatskih branitelja je, neovisno o smrtnosti – uvijek isti što znači da HDZ stvara glasačku mašineriju koja će, za protuuslugu, ‘gristi’ bude li vladajuća stranka počela padati. Jednako tako, za HDZ će se boriti i SDSS radi kojih je izglasan Zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata”, zaključuje Stipo Mlinarić Ćipe.

Komentari