Član britanskog parlamenta nasmrt izboden u crkvi,

Britanski konzervativni zastupnik Sir David Amess (69)više puta je izboden u metodističkoj crkvi Belfairs, nakon čega je od zadobivenih ozljeda preminuo.

Amessa, koji u britanskom parlamentu predstavlja Southend West u Essexu, u istočnoj Engleskoj, nekoliko je puta ubo nepoznati muškarac, javili su svjetski mediji.

“Ubrzo nakon incidenta uhićen je muškrac”, priopćila je policija. Dodali su i da uhićeni koji se dovodi u vezu s ovim događajem ima 25 godina, te da njegov motiv za napad nije poznat.

Rekli su da su također da su pronašli nož te da ne traže nikoga drugog koga povezuju s s incidentom. Policija je na mjestu događaja, a okolne ceste u zatvorene.



Sky javlja i kako policija moli sve koji imaju nadzorne kamere u blizini mjesta događaja da se jave.
Britanski mediji pišu da je Amess napadnut tijekom sastanka s biračima. Dodaju da je napadač utrčao u crkvu zadnjih sat vremena tog sastanka i izbo Amessa više puta.

Kako saznaje Reuters, zbog ozljede zastupniku su liječnici pomagali na mjestu mjestu događaja.
Zaposlenica obližnje praonice rublja je medijima rekla kako ne zna ništa o incidentu, tek je primijetila puno vozila hitne pomoći.

“Vidjeli smo policiju i hitnu nedugo iza 12.30 sati”, rekla je AP-u.

Ames je prije tri dana na Twitteru objavio kako će danas održati sastanak s biračima u Metodističkoj crkvi Belfairs u mjestu Leigh-on-Sea.

Svi koji su se htjeli sastati s njim su trebali rezervirati sastanak mailom ili telefonski.

Brojni članovi Vlade i britanski političari su na društvenim mrežama počeli objavljivati kako su zgroženi ovim napadom te da su uz njega i njegovu obitelj.

Bivši stranački čelnik Sir Iain Duncan Smith rekao je kako se “moli za potpuni oporavak” svog kolege.

“Moje misli su sa zastupnikom Davidom Amessom i njegovom obitelji u ovom užasnom trenutku. Molimo se za potpuni oporavak nakon ove zastrašujuće, šokantne vijesti. Ovo nasilno ponašanje ne može se tolerirati u politici ili općenito u životu …”, napisao je na Twitteru.

“Užasne i duboko uznemirujuće vijesti. U mislima s Davidom, njegovom obitelji i njegovim osobljem”, rekao je čelnik oporbene Laburističke stranke Keir Starmer.

Oglasili su se iz Zaklade Jo Cox koja je uspostavljena nakon što je parlamentarna zastupnica Laburista, Jo Cox, ubijena uoči sastanka s biračima u Birstallu 2016. godine.

Oglasio se i njezin udovac, Brendan Cox, koji je napade na izabrane zastupnika nazvao napadima na samu demokraciju.

“Nema izgovora i opravdanja. Nema većeg kukavičluka od toga”, napisao je.

David Amess je bio zastupnik Southend Westa od 1997. godine, a u parlament je prvi put ušao 1983. godine.

Na stranici njegovog ureda navedeno je da su njegovi glavni interesi ”dobrobit životinja i pro-life”. Također, bio je veliki podržavatelj Brexita. Amess je oženjen i otac je petero djece.

Napad na Amessa podsjetio je na događaj iz 2010. kada je zastupnik laburista Stephen Timms preživio napad nožem u svom uredu, ali i na 2016. kada je zastupnica laburista Jo Cox ubijena vatrenim oružjem tek nekoliko dana prije referenduma o Brexitu.

 

Komentari