Ćosić: ‘HDZ osvaja sva tri mandata u 11. Izbornoj’; Raguž: ‘Pomrsit ćemo račune HDZ-u’

Kolaž: Otvoreno

U Hrvatskoj se bliži dan parlamentarnih izbora i jedna od izbornih jedinica u kojoj će se pomno pratiti ishod je i 11. izborna jedinica, a zatražili smo mišljenje o ovoj temi od Zdenka Ćosića koji je izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (HDZ BiH) i Slavena Raguža, predsjednika Hrvatske Republikanske Stranke (HRS) i člana Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.
Kažu da očekuju rezultate ishoda izbora u Hrvatskoj, a posebno za 11. izbornu jedinicu.
Ćosić je kazao kako u 11. izbornoj jedinici tradicionalno sve saborske mandate osvaja HDZ.
“Nema nekih ozbiljnijih istraživanja niti ima nekih političkih ponuda koje bi ukazivale da će biti drukčije i ovaj put. Pokušaji da se na neki radikalniji način predstavi neka nova politika RH prema Bosni i Hercegovini uglavnom ne izazivaju reakcije unutar biračkog korpusa u BiH. Hrvati u BiH znaju da se senzacionalnim predizbornim izjavama ne može rješavati ozbiljno i složeno pitanje naših političkih izazova”, kazao je Ćosić u izjavi za Otvoreno.
Mišljenja je da HDZ opet može dobiti povjerenje glasača.
“Zato i očekujem da će povjerenje dobiti ona politika koja ne čeka predizbornu godinu da bi se sjetila da postoje njihovi sunarodnjaci i njihovi problemi s drugu stranu granice”, zaključio je Zdenko Ćosić iz HDZ BiH.
FENA

HRS želi ‘ukrasti’ mandat HDZ-u

Slaven Raguž iz HRS-a naglasio je da žele uzeti mandat i da im ankete idu u prilog.
“Mi ćemo dati sve od sebe da “ukrademo”, napokon, taj jedan mandat iz 11. Izborne jedinice HDZ-u. Sve predizborne ankete idu u prilog tome da ćemo to uspjeti, ali u konačnici jedino je relevantan dan izbora. Ono što je otegotna okolnost za nas i protiv čega se ne možemo boriti je činjenica da su očigledno i u HDZ-u vidjeli te ankete, pa se ovih dana mobilizira sve živo i ne živo u javnom sektoru da mora izići na izbore”, ustvrdio je Raguž u izjavi za Otvoreno.
Pozvao je glasače da svjesno donesu odluku na izborima kome dati glas.
“Javilo mi se, primjerice, više djelatnika školskih ustanova i drugih državnih službi sa sms-ovima svojih nadređenih u kojima se pozivaju na registraciju i glasovanje, s dodatkom, citiram: “sve nejasnoće mogu se konzultirati u prostorijama HDZ-a pored hotela Mostar”. Ono što sam im ja odgovorio, a što ovim putem poručujem i onima koji iole razmišljaju svojom, a manje kolektivno-partijskom glavom, da glasuju po savjesti. U sjeni biračkog mjesta, ni drug Dragan, kao ni drug Andrej ne mogu vidjeti za koga ste glasovali, mogu vidjeti samo jeste li došli na glasovanje”, naglasio je.
Raguž je dodao da glasovanje za HDZ znači ‘kontinuitet promašenih politika prema Hrvatima u BiH’.
“Što se tiče novog saziva, teško je raditi predviđanja, osobito, nakon Milanovićevog čina, u polariziranom političkom tkivu u Hrvatskoj. U nekim razgovorima koje smo vodili s više stranaka prigodom predaje dokumentacije, dojam je kako će se DP, Fokus i neke manje stranke, naravno uz manjince, prikloniti HDZ-u kojem se predviđa relativna pobjeda. Mi ćemo im nastojati što više pomrsiti račune iz razloga što bi ta kombinacija značila kontinuitet promašenih politika prema Hrvatima u BiH”, rekao je predsjednik HRS-a.
Foto: Facebook

Samo Most i suverenisti

Istaknuo je da po njemu jedino Most i Suverenisti ‘gaje politiku po mjeri hrvatskog naroda koji u BiH živi’.
“Da se razumijemo, teško da bi nam išta bilo bolje i sa SDP-om, no činjenica je da jedino Most i Suverenisti gaje i promoviraju politiku prema BiH po mjeri hrvatskog naroda koji u BiH živi, a ne po mjeri partije, a osobito ne po mjeri nekih katastrofalnih projekata iz prošlosti, pa se zato borimo da ova koalicija osvoji što više”, zaključio je Raguž.
Hrvatski parlamentarni izbori 2024. bit će izbori za jedanaesti saziv Hrvatskog sabora, koji će se održati u srijedu, 17. travnja 2024. godine, a na biralištima izvan RH 16. i 17. travnja.

Komentari