Čović osudio prijetnje smrću ministru vanjskih poslova i šefu SDP BiH: “Bit će toga još više”

Foto: Damir Krajač/Cropix

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović osudio je u petak prijetnje smrću ministru vanjskih poslova i šefu SDP BiH, upućene zbog njihova sudjelovanja u novoj vlasti, te je pozvao policijske i pravosudne institucije da takve prijetnje shvate ozbiljno i istraže od kuda dolaze.

Čović je kazao kako očekuje da će se pojačati pritisci zbog uspostave nove Vlade Federacije BiH, uključujući i prijetnje nasiljem, koje dolaze od struktura bliskih vodećoj bošnjačkoj Stranci demokratske akcije (SDA) budući gube poluge vlasti. Naglasio je kako očekuje uspostavu vlade Federacije BiH do roka za to 6. travnja.

Ministru vanjskih poslova i čelniku probošnjačke stranke Naroda i pravde te čelniku SDP-a BiH, Elmedinu Konakovići i Nerminu Nikšiću, upućene su prijetnje smrću putem društvenih mreža uz tvrdnje kako su izdali interese Bošnjaka. Ove prijetnje dolaze u vrijeme nakon što su stranke Osmorke uspostavile vlast na državnoj razini, te su najavile izbor Vlade Federacije BiH, zajedno s HDZ-om BiH, pritom izbacivši iz sudjelovanja u vlasti najveću bošnjačku stranku SDA.

“Bit će toga još više jer organizacija koja je na odlasku, na razini Bosne i Hercegovine, u oporbu pa sada…i na razini Federacije BiH, sama po sebi ne miri se s time i koriste se svi mogući instrumenti”, rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sjednice vodstva HDZ-a BiH u Mostaru.



Dodao je kako su slične prijetnje i ranije upućivane drugim političarima za koje je procijenjeno da su smetnja toj političkoj grupaciji.

Čelnik HDZ-a BiH ponovio je uvjerenje kako će se nova Vlada Federacije BiH imenovati do četvrtka 6. travnja, kada istječe zakoniti rok koji je postavljen ustavom toga entiteta.

“Mi imamo ustavnu obvezu do 6. travnja imenovati novu Vladu Federacije BiH. Ja sam uvjeren da će se to dogoditi”, istaknuo je.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara jučer je donijela odluku o imenovanju novog saziva entitetske vlade, a s njezinim prijedlogom trebaju se, prema odredbama ustava, suglasiti i dvojica dopredsjednika – Igor Stojanović iz SDP-a BiH te Refik Lendo iz najveće bošnjačke SDA. Lendo je već najavio kako neće supotpisati odluku, dok je, pomalo iznenađujuće, Stojanović zatražio dodatno usuglašavanje oko imena predloženih imena ministara.

Čović je pak nagovijestio kako će prijedlog predsjednice Bradare uz supotpis potpredsjednika Stojanovića ipak biti upućen u Zastupnički dom koji bi glasovao o njegovoj konačnoj potvrdi.

Potpisi dva dopredsjednika nužan su zakonski uvjet da bi o potvrdi imenovanja nove vlade mogao odlučivati Zastupnički dom entitetskog parlamenta. Kako Lendo odbija potpisati, jedno od rješenja je da intervenira Schmidt i omogući izglasavanje nove vlade Federacije.

Zbog toga su se stotine prosvjednika okupile u petak pred sjedištem Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) u Sarajevu, na poziv bošnjačkih nevladinih udruga, kako bi unaprijed iskazali nezadovoljstvo zbog moguće intervencije Christiana Schmidta kojom bi bio deblokiran proces uspostave vlasti u Federaciji BiH.

 

Komentari