ČOVIĆ: Predsjednica Vlade Srbije Brnabić i premijer Plenković daju ohrabrenje da napravimo snažniji iskorak i ka EU i stabilnosti u BiH

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Otvaranje mostarskog Međunarodnog sajma gospodarstva bila je prilika i za slanje političkih poruka čelnika zemalja u regiji. Tako je premijer Andrej Plenković pozvao na dogovor o izbornoj reformi. Inače, Hrvatska je drugi najveći investitor u Bosni i Hercegovini te prvi vanjskotrgovinski partner.

Trgovinska razmjena Hrvatske i Bosne i Hercegovine lani je iznosila više od dva i pol milijarde eura, Hrvatska je iza Austrije drugi ulagač u Bosnu i Hercegovinu i želi nastaviti ulaganja u prometno i energetsko povezivanje dviju zemalja.

Zato je i politička stabilnost susjedne zemlje za Hrvatsku je prioritet.

– Posebno apeliram na lidere bošnjačkih političkih stranaka i hrvatskih političkih stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine da ulože dodatne napore, da obnove povjerenje, obnove savezništvo i partnerstvo kako bi postigli dogovor o izmjenama izbornog zakona. Kuća se gradi od temelja, a u demokraciji temelji su načini kako zastupano svoje građane i svoje narod, poručio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.



Stabilnost BiH interes je i cijelog susjedstva poručili su gosti 23. sajma gospodarstva u Mostaru.

– Neki kažu da je kriza ujedno i šansa. Upravo zato je ovaj događaj važan jer svi napori koje vlasti ulažu jesu usmjereni na jačanje privrednog ambijenta, jačanje privredne suradnje, naglasio je predsjednik Ministarskog vijeća BiH Zoran Tegeltija.

– Naša regija je mala tako da sve ono što možemo zajedno napraviti direktno doprinosi životu u regiji bez obzira na državu, jer svaka nestabilnost direktno se održava na sve nas, poručila je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

– Mi građani srednje Europe razumijemo važnost integracije zemalja zapadnog Balkana, žao nam je što određene članice Europske unije nemaju uvijek to razumijevanje, kazao je ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto.

Mađarska je zemlja partner sajma, a Hrvatsku na sajmu predstavlja 68 kompanija.

– Predsjednica Vlade Srbije Brnabić i premijer Plenković, kao velik prijatelj Bosne i Hercegovine, zajedno čine jednu ekonomsku i političku obitelj koja nam može biti jedno veliko ohrabrenje da napravimo snažniji iskorak i ka Europskoj uniji i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, istaknuo je predsjedatelj Doma naroda Skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Na margini sajma održano je više bilateralnih susreta na kojima su dominirale teme kako spasiti gospodarstvo u uvjetima krize uzrokovane ratom u Ukrajini i kako doći do političke stabilnosti kao preduvjeta za to.

– Postoji i voljni moment i razumijevanje unutar Europske unije, a ista je takva situacija i sa SAD-om da želimo da BiH bolje i ravnopravnije funkcionira nakon idućih izbora. Stoga je naš vrlo jasan stav da želimo obnoviti savezništvo i partnerstvo između Hrvata i Bošnjaka u federaciji BiH. Da bi se to dogodilo ključno je ponovno uspostaviti povjerenje. Želimo i danas poslati poruke suradnje i prijateljstva, poručio je premijer Plenković.

– Mi imamo okvir za djelovanje Bosne i Hercegovine, to je naš Ustav BiH. Kad ćemo ga promijeniti, kako ćemo ga promijeniti, kako dobiti dvotrećinsku većinu – to je pitanje vremena. Hoće li to biti taj naš europski put – to je ostalo na svima nama. Trebamo odgovoriti na ovaj prethodni dio koji je gospodin Plenković odgovorio, stvoriti ambijent da na neki način pokušamo napraviti jedno partnerstvo s bošnjačkim narodom, promijeniti taj izborni zakon, rekao je Dragan Čović, predsjedatelj Doma naroda Skupštine BiH.

Komentari