Čović: Uvjeren sam kako će BiH uspjeti otvoriti pregovore s Europskom unijom do kraja godine

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je očekivanje da će se deblokrati državne institucije te da neće biti ugrožena odluka Europske unije o otvaranju pristupnih pregovora s tom zemljom potkraj godine.

Na ovotjednim sjednicama Vijeća ministara BiH i gornjeg državnoga Doma naroda dužnosnici vodeće srpske stranjke SNSD-a Milorada Dodika glasovali su protiv ili su blokirali raspravu o reformskim zakonima i odlukama koje podupiru predstavnici HDZ-a BiH i probošnjačke Trojke te su inzistirali da se prije toga usvoji zakon o Ustavnome sudu BiH, iz kojega bi otišli suci stranci. Na taj je način blokiran rad ovih institucija važnih za donošenje reformskih zakona u BiH na kojima inzistira Europska unija.

Po Čovićevim riječima, dužnosnici HDZ-a BiH su spriječili da padnu zakoni koji su bile na dnevnom redu Vijeća ministara ili koje je ranije usvojio Zastupnički dom.

– Vidjeli ste zadnji Dom naroda, pa i Vijeće ministara da smo se dovijali poslovnički kako zadržati kontinuitet donošenja odluka jer su mnoge stvari privremeno usporene. Ja sam uvjeren da će naša angažiranost, a o tome smo govorili s gospodinom Sattlerom, doprinijeti da u konačnici to i neće biti blokada, rekao je Čović.



Zajedno s predsjedavajućom Vijeća ministara Čović je tijekom dana razgovarao s voditeljem Izaslanstva Europske unije u BiH Johannom Sattlerom kojega je, kako tvrdi, uvjeravao da je zakone čije je donošenje sada zastalo moguće usvojiti u sljedećih nekoliko tjedana uz postizanje političkoga dogovora vodećih hrvatskih, srpskih i bošnjačkih stranaka.

– Ja se nadam da ćemo u jednome novom ambijentu imati novo okupljanje na kojemu ćemo te stvari okončati, dodao je.

Čelnik HDZ-a BiH je uvjeren kako će BiH uspjeti otvoriti pregovore s Europskom unijom do kraja godine kao rezultat napretka kojega su napravile državne vlasti te da na to neće utjecati aktualna blokada.

– Ovdje ćemo mi morati igrati do 90. ili 100. minute, ali na kraju siguran sam da ćemo dobiti ono što smo planirali, rekao je Čović.

U listopadu će Europska komisija predstaviti izvješće o napretku Bosne i Hercegovine, dok bi na temelju toga dokumenta i drugih kriterija Europsko vijeće u prosincu trebalo donijeti odluku hoće li otvoriti pregovore s tom zemljom.

Čelnik HDZ-a BiH najavio je i kako će stranke vladajuće većine uskoro započeti razgovore o izmjenama Izbornoga zakona. On očekuje da će se tim promjenama zajamčiti jednakopravnost Hrvata kako bi mogli birati svoje predstavnike u Predsjedništvu BiH i gornjem, nacionalno koncipiranome Domu naroda bez preglasavanja drugih naroda.

– Ja ću učiniti sve zajedno s mojim kolegama da taj proces završimo u ovoj godini, istaknuo je.

Tijekom stranačke klauzure predstavnici HDZ-a BiH razgovarali su i o organiziranju za izbore za Hrvatski sabor kroz XI. izbornu jedinicu, te europske izbore.

Komentari