COVID na skijalištima, svaka država ima svoja pravila

Photo: Davorin Visnjic

Ove godine važnije od pitanja gdje će se ići na skijanje jest – koje države traže COVID potvrde. A traže ih gotovo sve, osim Bosne i Hercegovine. Naša tradicionalna destinacija – Austrija od početka ovog mjeseca više ne prihvaća testove, a za ulazak u Italiju od jučer je obavezno testiranje bez obzira na COVID potvrdu. Stroža pravila i širenje omikron virusa prijete otkazivanju aranžmana, upozoravaju turističke agencije.

Na osunčanim padinama Dolomita trenutačno uživa i skupina hrvatskih skijaša. Nino Stančić Vidrač iz Hrvatske udruga ljubitelja skijanja i snowboarda kaže kako je sve gotovo kao u starom normalnom, samo je prilikom ulaska godndolu potrebno staviti masku, i to običnu kiruršku.

Skijaše su ipak iznenadile strože mjere pri ulasku u Italiju – 2G, preboljenje ili cijepljenje, a potrebno se i testirati. Necijepljeni moraju i u petodnevnu karantenu – te mjere u Italiji vrijede do kraja siječnja.

Učestale promjene pravila vezanih za COVID turističkim agencijama itekako otežavaju poslovanje.Voditeljica prodaje u turističkoj agenciji Ana Magdić upozorava kako će vjerojatno biti otkazivanja aranžmana što donosi nove troškove i putnicima i agencijama, jer je pitanje hoće li hoteli vratiti cijeli iznos rezervacije.



Talijanska su skijališta posebice zanimljiva Istranima koji unatoč pooštravanju mjera ne odustaju od skijanja.

– Ljudi su samo oprezni. Sve te mjere i nisu toliko dramatično teške koliko su iznenadne i treba se njima prilagođavati. Najveći problem nije testiranje nego djeca i cijepljenje dijece, navodi Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK.

U Hrvatskoj je cijepljeno vrlo malo djece pa bi mnoge obitelji mogle odustati od Italije i okrenuti se drugim skijalištima. Nažalost, ona u Sloveniji i Bosni već su uglavnom popunjena.

Na skijanje bi ove sezone moglo krenuti oko 120 tisuća Hrvata. Pooštre li mjere i druge zemlje, otkazivanja aranžmana moglo bi biti i više.

No uz europsku COVID putovnicu, svaka država ima i svoja pravila i svoju aplikaciju. Kad dođete u državu, skinete aplikaciju koja je vezana za tu državu, uploadate svoju EU COVID potvrdu i nema problema, dodaje Staničić Vidrač.

Bitno je pratiti nove informacije jer uvjeti se mijenjaju. Oni koji idu u Austriju, a cijepili su se među prvima, moraju imati na umu da potvrda o cijepljenju vrijedi 9 mjeseci, a ne jednu godinu. Zato će biti potrebna još jedna doza cjepiva kako bi potvrda bila valjana. Djeca do 12 godina trenutačno ne moraju imati potvrdu. Cijepite li se u posljednji čas, pazite i na to koliko je dana prošlo od imunizacije.

– Mislim da su pravila za Astra Zenecu 14 dana od prve doze, za Pfizer 7 dana, a za Johnson & Johnson 22 dana, kaže Nino Staničić Vidrač. Također, jedna doza Johnson & Johnsonova cjepiva vrijedit će do 3. siječnja 2022., a nakon toga bit će potrebna dodatna doza. Sve se to događa u takozvanom hrvatskom tjednu.

– Kvaka je u tome što su hrvatski praznici do 10. siječnja i školarci tada trebaju krenuti u školu. A to je visoka sezona kod partnera u svim skijaškim destinacijama – jer uključuje 1. i 6. siječnja i cijene su jako visoke, napominje Dalibor Čanaglić, voditelj Odjela skijanja u turističkoj agenciji.

Rezervacija smještaja i skijaških škola odavno je počela

– Ove godine nam je iznimno rano počeo buking i za našu školu skijanja na i Sljemenu , međtim počele su se puniti i škole skijana na Kronplatzu i Nassfeldu, ANsfeldu, kaže voditeljica turističke agencije Sandra Šutić. Dodaje kako se cijene naših škola skijanja nisu mijenjale, ali je smještaj nešto skuplji jer je hrvatski tjedan u visokoj sezoni.

– Slična je situacija i u veljači kada školarci imaju drugi dio zimskih praznika, napominje Čanaglić. Sredinom veljače velika je potražnja za kapacitetima jer istovremeno praznike imaju i Slovenci i Austrijanci te Nijemci. Cijene su, dodaje – jako visoke i određene su destinacije već bukirane.

Dobro bi bilo uzeti osiguranje u slučaju otkazivanja aranžmana

Kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja, bilo bi dobro uzeti i osiguranje u slučaju otkazivanja aranžmana ili putovanja. Ono iznosi 2,8 posto od ukupnog iznosa, a pokriva i slučaeve COVID-a i druge bolesti.

Komentari