‘CRKVA NE BI TREBALA DISKRIMINIRATI’ Uzinić komentirao slučaj lezbijskog para koji je tražio krštenje djeteta, odgovor mnoge iznenadio

Vojko Basic/Cropix

Riječki nadbiskup mitropolit, Mate Uzinić je gostovao u Novom danu televizije N1 gdje se osvrnuo na godinu na izmaku.

Na pitanje je li u crkvenim krugovima statističko obilježje o vjeri privuklo pozornost budući da se katolika izjasnilo manje nego prije 10 godina, Uzinić tvrdi da u tom podatku nije sve negativno.

“Metodologija je važna statističarima, ali poruke su jasne. Manje nas je. Čim smo se bavili metodologijom nismo se spremni pozabaviti pitanjem demografije. I mediji i političari pa i Crkva nismo se bavili podatkom da je u Hrvatskoj manje stanovnika. To je pitanje na koje treba tražiti odgovore”, rekao je Uzinić naglasivši kako manji broj katolika znači da smo postali pluralno društvo i pripadnost određenoj vjeri ne temelji se na nasljednom nizu.

‘Crkva ne bi trebala diskriminirati’
“Nema povezanosti između nacije i vjere. To je osobni izbor. Pitanje je to slobode i prioriteta i osobnih izbora. Kad bi zajedništvo bilo prioritet, smatram da bismo i sami bili sretniji”, rekao je nadbiskup.



Osvrnuo se i na slučaj iz Rijeke kad je svećenik odbio molbu lezbijskog para za krštenjem njihova djeteta, začetim umjetnom oplodnjom. Na pitanje postoji li jasna procedura kako svećenik treba postupiti u takvom slučaju, nadbiskup Uzinić naglašava da Crkva ne bi trebala diskriminirati.

“Crkva ne treba davati jednoznačne odgovore na ta pitanja. Ljude nije moguće staviti u okvire, svatko je drukčiji. Problem nije kakav stil života netko živi. Kada se radi o djetetu koje žele krstiti, pitanje je nakane koju netko ima pri krštenju. Ne znači da će se uvijek dogoditi krštenje. Može se dogoditi da nakane nisu u skladu s onim što Katolička crkva traži za krštenje djeteta, ali nekad će doći do toga i zato je važno razgovarati i onda doći do odluke. Sa svakim treba razgovarati i vidjeti priliku za evangelizacijski navještaj vjere onima koji nešto traže od Crkve, treba pristupiti s otvorenošću”, objašnjava Uzinić.

‘Nadam se da će oružje utihnuti’
Ističe kako rješenja tog problema ne bi trebalo ovisiti od svećenika do svećenika, nego od nakane i toga ispunjava li netko uvjete.

“Bila bi diskriminacija isključiti nekog tko ima sasvim dobre nakane. Mnogi koji ne žive u skladu s katoličkim naučavanjem, imajući prave nakane, dobivaju od Crkve ono što od nje traže. Nitko nije savršen, nisam ni ja svet, imam svojih pogrešaka, problema, grijeha. Bog nikoga ne isključuje, mi smo poslani da uključujemo, a ne da isključujemo. Svećenik bi trebao biti most, a ne provalija”, rekao je Uzinić.

U osvrtu na rat u Ukrajini Uzinić kaže kako se nada da će oružje utihnuti i ljubav pobijediti.

“Cijela kršćanska objava govori da sukob nije put. Prvi čovjek se htio uzdići i postati Bog. Poniznost je put kojim kršćani trebaju ići. Vidimo što čini sila. Put mira ide u suprotnom smjeru. Naša poruka da dozvolimo Bogu da stvori u nama ozračje mira i onda će biti više mira u svijetu. Nakana je Božića da taj plamen zahvati cijeli svijet. U tom smislu želim svima miran i sretan Božić i Novu 2023. godinu”, poručio je nadbiskup.

 

Komentari