Crkva poziva na bdijenje i molitvu: Noć vještica je antikršćanska i treba je odbaciti

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Slavljenje Noći vještica ili Halloweena posljednjih se godina ukorijenilo i na ovim prostorima. I dok brojni klubovi, hoteli i kafići pozivaju građane na partyje za “najstrašniju noć u godini”, Crkva poziva na nešto potpuno suprotno u noći uoči kršćanskog blagdana Svih svetih – na Holywin.

“Vještice, vampiri, duhovi, zombiji i ostala ekipa poharat će plesni podij i njihati se u ritmovima salse, bachate i kizombe”, “Na repertoaru je sva glazba, od Rammsteina do Saše, Tina i Kedže”, “U jezivom ambijentu izmjenjivat će se odlična glazba i strašno dobra atmosfera, popusti na određene boce žestokih pića, tako da nema potrebe da nekome pijete krv”, samo su neki od brojnih ugostiteljskih reklamnih poziva za Noć vještica. Na gotovo svim pozivnicama za tu večer navedeno je kako se na partyje može ući samo s covid-potvrdama, a za necijepljene postoji opcija brzog antigenskog testiranja na ulazu. Naravno, uz plaćanje.

Nasuprot Halloween partyja, u crkvama diljem Hrvatske održava se tradicionalni Holywin – svetost pobjeđuje. Don Josip Ulić, svećenik iz župe svetog Spasa na splitskim Mejašima, koja će i ove godine organizirati bdjenje za Holywin, objasnio je za Slobodnu Dalmaciju što je Holywin i koji mu je smisao, prenosi Index.hr.

“Netko može kazati da je Holywin nastao kao katolički odgovor na silno marketinški propagiran poganski blagdan Halloween ili Noć vještica, koji je izravno suprotstavljen katoličkoj tradiciji, o čemu je Crkva govorila u više navrata. Vatikan je tako još 2009. godine odlučio stati na kraj rastućoj popularnosti Noći vještica, označivši to slavljenje antikršćanskim i opasnim”, objašnjava don Josip.



“Dakle, za Crkvu kada je u pitanju Noć vještica nema mjesta za nikakav liberalizam i priče kao što su ‘ma, nama je to samo zezancija’. Nema toga. To je antikršćansko i to treba odbaciti. I to je istina. Papa u miru Benedikt XVI. također je u više navrata oštro kritizirao ovaj, kako on reče, ‘antikršćanski’ festival”, dodaje.

Kaže kako Holywin želi mlade pozvati na radosno zajedništvo, bdjenje i molitvu, a putem mise, klanjanja i skečeva želi im se pokazati da i oni mogu, i da su pozvani, biti sveti.

“Holywin je prvenstveno bdjenje mladih uoči blagdana Svih svetih. Ta lijepa tradicija je kroz godine iščezavala pa se kroz ovaj događaj želi još jednom podsjetiti na nju. Naime, nekad su katolici uoči velikih svetkovina noć prije bdjeli i molili. Sveto misno slavlje središnji je dio našega okupljanja na Mejašima, nakon čega se govori o životima svetaca kao dodatni poticaj i podsjetnik da svetost uvijek pobjeđuje – odatle i naziv Holywin. Dakle, to bdjenje je važno jer nas podsjeća da svetost uvijek pobjeđuje”, kaže don Josip.

“Zato se na taj dan na poseban način i na različite načine prikazuju životi svetaca, kako bi se pokazalo da su i sveci bili obični ljudi, slabi i grešni, ali i da je potrebno biti ustrajan u vjeri, strpljiv, ponizan, svjedočiti svoju vjeru drugima, ljubiti, opraštati”, dodaje splitski svećenik.

 

Komentari