Crnjac za RTV HB: Kao da se hoće reći, sada ću uništiti vaš spomenik, sutra ću reći da nikada niste ni bili tu

Foto: Screenshot/ Youtube

Miroslav Nikolić iz nevladine organizacije Troplet i novinar Ivan Crnjac o rušenju hrvatskih simbola u BiH su govorili za RTV HB.

“Vidimo kako to ide posebno u političkom narativu gdje se želi stvoriti umjetna nacija gdje te tzv. probosanske snage negiraju postojanje Hrvata u BiH, da su oni Bosanci ili Bošnjaci katolici, to je jedan fašistički narativ”, kazao je Nikolić.

Crnjac je objasnio zašto to netko radi. “Dva su razloga zašto bi to netko radio i oba su političke prirode, jedan je primitivan, krkanski, kada svom protivniku ne možete ništa pa mu idete uništiti spomenik ili zastavu, drugi je kompliciraniji i bezobrazniji koji kao da hoće reći, sada ću uništiti vaš spomenik, sutra ću reći da nikada niste ni bili tu jer ako nema spomenika, nije vas ni bilo”, rekao je Crnjac za RTV HB.

Uništenje spomenika na Kupresu komentirao je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.



“Hrvatsku su branili, a kasnije i oslobađali malobrojni hrabri ljudi koje ne smijemo zaboraviti. To je naš dug čast. Po cijeloj Hrvatskoj i dijelovima Bosne i Hercegovine njihovi su spomenici – da se ne zaboravi. Jer narod koji zaboravlja gubi identitet, gubi smisao. Jedan od takvih spomenika je jučer ili prekjučer nadomak Kupresa, spomenik Vukovarcima koji su preživjeli opsadu Vukovara i mjesecima kasnije došli pomoći u obrani Kupresa i tamo poginuli, taj spomenik je jučer devastiran u Bosni i Hercegovini, i onaj tko je to napravio, napravio je groznu stvar. Ali i za te stvari Hrvatska brine i potrudit će se da se takve stvari ne zaborave. Da se krivci nađu i kazne“, rekao je predsjednik Milanović.

Na upit radi li se o zastrašivanju, Crnjac kaže kako je to svakako slučaj.

“To je jedna od glavnih poruka, kada vi u nekom selu, u kojem su Hrvati, Bošnjaci ili Srbi manjina uništite spomenik, vi im šaljete poruku da se sele… Da netko ode u Široki Brijeg pa uništi zastavu hrvatskog naroda, to bi na neki način bilo hrabro i to bi se moglo reći, okej, ti si moj politički protivnik, ali si hrabar, kada to radite u selu gdje je neka skupina u manjini, to je odvratno. Svi ti spomenici, oni su dio povijesti, kada uništavate nečiji spomenik, vi uništavate cijelu povijest tog naroda, pa u konačnici i sam narod”, kazao je Crnjac.

Nikolić je rekao da je neposredno nakon rata bilo bolje nego danas.

“Žalosna je činjenica da smo više uvažavali jedni druge i različitosti nego što je to u današnje vrijeme. Nemojte gledati što se govori, nego tko govori”, rekao je Nikolić.

Komentari