Cvrtila: Možemo očekivati u budućnosti još napetih situacija koje će dublje stvarati tenzije

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Rekao je i da je Beograd potpuno nemoćan što se tiče zaštite Srba na Kosovu te da su Srbi praktički prepušteni Prištini, a u slučaju sjevera, prije svega, zaštiti NATO-a.

Profesor političkih znanosti s AAB Sveučilišta u Prištini Neđmedin Spahiju rekao je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić želi zadržati zategnuto stanje na sjeveru Kosova ne bi li imao što više argumenata u Bruxellesu kako bi što skuplje prodao priznanje Kosova.

Stručnjak za međunarodne odnose i rektor Sveučilišta Vern Vlatko Cvrtila rekao je da u budućnosti može biti sličnih incidenata, možda i manjih, ali koji će biti interpretirani ili izazvati puno veće tenzije.

Istaknuo je da Vučić pitanje Kosova uvijek može upotrijebiti za unutarnje političke borbe.



“On ima sljedeće godine izbore, sigurno će odugovlačiti bilo kakve razgovore o nekim rješenjima na Kosovu jer bi morao možda pristati na neka rješenja koja mu se ne bi sviđala”, rekao je Cvrtila, dodavši da je moguće očekivati ozbiljnije razgovore nakon izbora u Srbiji.

Kazao je kako se u budućnosti može očekivati još napetosti koje će otržati situaciju oko Kosova.

“Možemo očekivati u budućnosti još napetih situacija koje će dublje stvarati tenzije i koje će otežavati sve ono što će u budućnosti biti važno u pregovorima. Jer to se jedino pregovorima može riješiti”, poručio je.

Cvrtila je rekao da Vučić iskorištava ono što je trenutno geopolitički interes Rusije u regiji, da bude prisutna i da pokaže svoju snagu kao velike sile u vrlo kompleksnom području.

“Naravno da Rusija u tom smislu nema interes pridonositi rješavanju, nego kompliciranju situacije”, dodao je.

Rekao je i da se Vučić oslanja na Rusiju i Kinu, iako Srbija puno više investicija prima iz EU-a nego iz tih država.

Komentari