Dačić: Članstvo u Europskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije i jedan od vanjskopolitičkih prioriteta

Foto: Twitter

Članstvo u Europskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije i jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta, poručio je srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić zastupnicima Europskog parlamenta koji su pozvali Srbiju na daljnje usuglašavanje njezine vanjske i sigurnosne politike s Unijom.

Ivica Dačić je u odvojenim razgovorima s eurozastupnicima ponovio da Srbija u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i unaprjeđenju svih sfera društva, te daljnjem razvoju regionalne suradnje koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog povjerenja i procesu pomirenja, potičući ukupan razvoj i reforme na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, priopćilo je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Srbijanski šef diplomacije razgovarao je sa zastupnicom Zelenih Violom fon Cramon, eurozastupnicima Demetrisom Papadakisom i Matjažom Nemecem, te s kopredsjedateljicom izaslanstva Europskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Alesandrom Moretti.

Prema priopćenju Dačićeva ureda, njegovi su sugovornici pozitivno ocijenili proces reformi i korake koje vlada Srbije poduzima kako bi uskladila svoju viznu politiku s Unijom, ali su istodobno pozvali Beograd na daljnje usuglašavanje vanjske i sigurnosne politike s Bruxellesom.



Dačić je, kako se navodi, istaknuo kako Srbija nema problem u usklađivanju s politikama EU-a u dijelu koji ne narušava njezine nacionalne interese.

Tema razgovora su bili i odnosi Beograda i Prištine, a naglašeno je da samo otvoren dijalog može biti pravi put za postizanje kompromisnog i održivog rješenja.

Vezano uz Ukrajinu, Dačić je eurozastupnicima rekao da Srbija osuđuje svako kršenje međunarodnog prava, no istodobno je istaknuo žaljenje zbog toga što, kako navodi njegovo ministarstvo, pojedini europski dužnosnici inzistiraju na poštivanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, koji Srbija nedvojbeno podržava, dok u njenom slučaju (u odnosu na Kosovo) nema podršku Europske unije.

Komentari