Dalija Orešković ne krije optimizam: ‘Mi smo na pragu pobjede koja je čista i moralna’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednica Stranke s imenom i prezimenom Dalija Orešković gostovala je na N1 televiziji gdje je komentirala aktualne teme.

Orešković kaže da je postignut koalicijski dogovor sa SDP-om koji sada mora proći stranačka tijela.

Prema neslužbenim informacijama, Orešković će biti druga na listi u prvoj izbornoj jedinici. “Mogla bih govoriti o svemu, ali bilo bi poštenije da to kažemo svi zajedno. To je zajednička ideja, zajednički projekt”, kaže.

Dodaje da je napravljeno puno kompromisa. “Ovog trena je najvažnije, i mislim da će birači to i prepoznati, Stranka kojoj sam na čelu prisutna je na listiću u svim izbornim jedinicama, što znači da smo prepoznatljivost i podrška SDP-u i onima koji su se izborili za prolazna mjesta na listi, a nisu članovi moje stranke. Išla sam srcem, bez kalkulacija i sa željom da se nasuprot HDZ-u postavi sila koja će moći formirati jednu solidnu centar-lijevu vladu”, govori.



Govoreći o posljednjem HRejtingu, Orešković kaže kako ti rezultati znače da su na pragu pobjede. “To je jedna lijepa vijest za sve naše građane. Mi smo na pobjedničkom valu da pokažemo da možemo očuvati dostojanstvo ove kampanje”, govori.

“Ne znam je li prije nekoliko mjeseci postojala vizija, ideja, mašta, da je ovako nešto moguće. Sada ankete pokazuju da je moguće. Mi samo moramo očuvati zajedništvo”, poručuje.

Na pitanje hoće li Zoran Milanović biti njihov premijerski kandidat odgovara: “To ne smijem reći.”

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Tri suca sačuvala obraz Ustavnog suda

Osvrnula se i na izdvojena mišljenja ustavnih sudaca oko odluke da se Milanoviću zabrani sudjelovanje u kampanji. Kaže kako je predsjednik Ustavnog suda nešto prejudicirao i da je to potpuno neprimjereno. “Obraz Ustavnog suda kao institucije upravo su sačuvala ta tri suca”, kaže.

“Hrvatska se nalazi na razvalinama ustavno-pravnog poretka. Građani nemaju povjerenja u institucije pa ni u Ustavni sud. U izdvojenim mišljenjima sudaca Selanca, Abramovića i sutkinje Kušan vidjeli smo svjetlo na kraju tunela, sada ne možemo reći da njihovo mišljenje za nas ne vrijedi. A oni su rekli da ne bi bilo primjereno da predsjednik države bude kandidat na listi”, govori Orešković. Objašnjava i da bi, kada bi se oglušili na upute iz izdvojenih mišljenja, povrijedili i svoje birače. Što se tiče Milanovića, Orešković smatra da on i dalje može komentirati ono što je komentirao svih ovih godina, a da to ne bude sudjelovanje u kampanji.

Dalija Orešković žestoko o HDZ-u: ‘Ovo što gledamo je horor’

Upozorenje Ustavnog suda smatra problematičnim na puno razina. “To pokazuje da je dio ustavnih sudaca spreman na sve, i ono onkraj demokracije. Ono predstavlja jednu prijetnju za opoziciju, posebno za SDP. Puno toga nije bilo ispravno, djeluje podmuklo i kvarno. Ovo je prilika da mi pokažemo da smo bolji”, kaže.

“Mi smo na pragu pobjede koja je čista, moralna i sve što trebamo napraviti je pokazati građanima kakvu državu želimo graditi”, zaključuje.

Komentari