Dalija Orešković: Slika Hrvatske nije samo statistika, nego i suradnja i kontrola sastavnica vlasti

Dalija Orešković/Patrik Macek/PIXSELL

Za slogan popisa stanovništva “Stvorimo zajedno sliku Hrvatske”, saborska zastupnica Dalija Orešković (Centar) je rekla da je stvaranje te slike Vladin posao koji obavlja loše, jer podrazumijeva dijalog, suradnju i okrenutost budućnosti kojih nema.

U saborskoj raspravi je rekla da slika Hrvatske “nije samo statistika, nego i suradnja i kontrola sastavnica vlasti te da se u neuređenom sustavu zbog stranačkog kadroviranja oni koji imaju najviše kompetencije ne javljaju na natječaje, a podrška daje političarima koji nude dampinške cijene za koruptivna djela”.

Problematizirala je i ulogu zakonodavne vlasti u stvaranju bolje Hrvatske te izrazila zabrinutost zbog demografskog sloma zemlje koji je, ocijenila je, posljedica poremećenog sustava društvenih vrijednosti.

“Reforme su potrebne, ali je jasno da neće biti provedene dokle god je HDZ na vlasti”, istaknula je Dalija Orešković.



Njezina kolegica iz SDP-a Ivana Posavec Krivec govorila je o problemu putničkog prijevoza Hrvatskih željeznica jer se uslijed neodržavanja željezničke infrastrukture ukidaju linije i vlakovi, što predstavlja velik problem zaposlenicima i učenicima koji njima putuju.

Među ostalim, spomenula je ukidanje noćne linije Zagreb-Split, smanjenje brzine ne nekim prugama na samo 40 kilometara na sat. Naglasila je kako građani više nemaju vremena za čekanje te da HŽ-ov putnički promet treba biti u službi njihovih potreba i odgovoriti na njih primjerenijim voznim redom i uvođenjem novih linija.

Marko Pavić (HDZ) je, osvrnuvši se na istupe nekih oporbenih zastupnika koji se protive uvođenju eura i najavljuju raspisivanje referenduma, poručio kako im to neće proći, pozvavši ih da ne kradu europsku budućnost mladima.

Podsjetio je da 85 posto hrvatskih građana štedi u stranoj valuti, odnosno euru te da ih je 61 posto poduprlo ulazak Hrvatske u EU, a time i u eurozonu.

Pavić je najavio ispunjavanje maastriških kriterija za euro zonu, napominjući da su rast BDP-a i turistička sezona iznad svih očekivanja. .

Komentari