DAN ODLUKE! Čekaju se rezultati i ime novog gradonačelnika Splita

Ivica Puljak, Zoran Đogaš (Cropix)

Dan je odluke u Splitu. U drugom krugu izbora za gradonačelnika suočili su se Ivica Puljak, kandidat stranke Centar, i Zoran Đogaš, nezavisni kojeg je kao svoga kanditata izabrao HDZ. Izlaznost je do 16.30 bila svega 20,5%, što je manje nego u prvom krugu. Birališta su upravo zatvorena, večeras ćemo doznati tko će iduće tri godine voditi drugi po veličini grad u zemlji.

Dvojica znanstvenika još od objave rezultata u prvom krugu nisu stala, pa tako ni danas. Slaba izlaznost bila je pljuska za obojicu.

– Mislim da su neke stvari, pogotovo izjave nakon prvog kruga bile mobilizirajuće jako, možda čak i za suprotnu stranu, ne znam, vidjet ćemo, rekao je kandidat za gradonačelnika Splita (HDZ, HSS) Zoran Đogaš.

– Građani Splita će danas odlučit kakav grad žele i ja apsolutno poštujem njihovu odluku, poštovat ću njihovu odluku, izjava je Ivice Puljka (Centar).



Puljku je prije dva tjedna nedostajalo petstotinjak glasova za brzu pobjedu, i za stabilnu većinu treba mu još jedan vijećnik. Za Đogaša ovo je nova utakmica. Nova priča.

– Svašta je moguće, ovo je slično kao nogomet, ističe Đogaš.

Retorika malo energičnija, žešća.

– U politici sve što se kaže zna bit bumerang tako da je bilo barem tri bumeranga u ovoj kampanji i ono što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu.

Đogaš optužuje Puljka za kršenje izborne šutnje zbog intervjua objavljenog jučer u jednom dnevnom listu. Sve je prijavio DIP-u.

– To nije nikakvo kršenje šutnje, valjda svak razumije da objava intervjua nije naša ingerencija, niti smo mi za to odgovorni, a o svemu ostalome nek odluči DIP, ističe Ivica Puljak.

A tko će sjesti u fotelju gradonačelnika – odlučit će glasači.

– Neka nam bude bolje, koliko može biti.

– Izbori su uvijek dobri. Nek’ se glas građana čuje.

– Kojih građana? Mislite da oni ne spavaju i misle kako će nama biti?

– Danas je vrijeme malo lošije nego zadnji put pa možda i to doprinosi tome da bude bolja izlaznost, kaže Puljak.

Đogaš pak ističe i odgovara.

– I onda zahladi. Dva dana prije ovoga, na završetku kampanje zahladi.

– Mislite da promjene dolaze?

– Da dobro ste izvukli zaključak. Da.

Pa ipak, izlaznost do 16.30 nije ništa bolja nego prije.

Što je razlog – vrućina, turistička sezona, demotiviranost birača, Ultra – ili nešto drugo – o tome, kao i razlozima pobjede ili poraza – sigurno će se još danima raspravljati.

Komentari