Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Ilustracija Foto: Emica Elvedji / CROPIX

Gotovo tri mjeseca, u jesen 1991. Grad heroj odolijevao je agresiji tadašnje JNA i srpskih paravojnih postrojbi. Manje od dvije tisuće branitelja, Vukovaraca i dragovoljaca iz cijele Hrvatske – suprotstavljalo se napadima oko 30 tisuća pripadnika agresorskih postrojbi.

Noć sa 17. na 18. studenoga, bila je posljednja koju su probdjeli u slobodi. Na današnji dan najteže je onima koji i dalje traže svoje nestale.

– U početku smo mislili možda su živi pa ćemo ih pronaći žive ali međutim kad su počele Ovčare, onda smo shvatili da mi tražimo žive a od njih nitko više nije živ, rekla je Milka Pančić, majka nestale hrvatske braniteljice.

– Reći 30 godina to vam je jedna mladi život a mi uporno tragamo 30 godina ne bi otkrili neki tračak nade, ističe Marija Šestan, majka nestalog hrvatskog branitelja.



U Vukovaru će na obilježavanju Dana sjećanja pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta”, sudjelovati cijeli državni vrh, predsjednici Sabora, Republike i Vlade.

Pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara počet će u 10 sati ispred vukovarske bolnice. U skladu s epidemiološkim mjerama, sudionici će u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata, gdje će položiti vijence i zapaliti svijeće.

Svijeće za Vukovar gorjele su sinoć u mnogim hrvatskim gradovima, u ulicama – koje nose ime grada heroja. Posebno dojmljivo bilo je na vijaduktu Dubračina, iznad Crikvenice, gdje su zapaljene baklje u sjećanje na one koji su izgubili život u Vukovaru i Škabrnji.

Danas se prisjećamo i žrtava Škabrnje. Prije trideset godina zločinci su zvjerski ubili 43 troje mještana, među njima i petnaest branitelja, a selo spalili. Škabrnjani o svemu i danas teško govore. Strašni zločini za njih su i dalje živa rana.

Komentari