Danas odluka o SMS porukama i optužnici protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Optužno vijeće Županijskog suda donijet će danas odluku o zahtjevu obrane Gabrijele Žalac da se iz spisa kao nezakoniti dokazi izdvoje SMS poruke koje je bivša ministrica razmjenjivala s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac, ali i druge dokaze iz afere trošenja europskog novca.

“Optužnica nije potvrđena, a još nije odlučeno ni o prijedlogu za izdvajanje nezakonitih dokaza”, rekla je još prošli tjedan braniteljica bivše ministrice Jadranka Sloković, nakon sudske sjednice kojoj Žalac nije prisustvovala.

Braniteljica je precizirala da je obrana tražila da se kao nezakoniti dokazi izdvoje sve one poruke koje su pronađene na telefonu Josipe Rimac, s obzirom na činjenicu da se do njih došlo temeljem ranije provedenih dokaznih radnji za koje obrana tvrdi da su nezakoniti.

“Tvrdimo da su svi nalozi, od onih inicijalnih, kada su određene mjere protiv Rimac pa sve do kasnijih naloga bili nezakoniti s obzirom da nisu načinjeni u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku”, rekla je Sloković. Istaknula je i da branitelji nisu dobili uvid u inicijalne naloge.



“Prema tome, svi ti kasniji nalozi mogu biti posljedica nezakonitih dokaza”, dodala je.

Upitana hoće li Žalac doći na sud u utorak, Sloković je odgovorila “vidjet ćemo”.

Tužiteljstvo ponavlja da su dokazi zakoniti i da su ispitali sve koje je trebalo ispitati
Tužiteljica Ureda europskog javnog tužiteljstva (EPPO) Sani Ljubičić rekla je da su argumenti obrane neosnovani i da je tužiteljstvo predložilo da se oni odbiju.

“Radi se o zakonito pribavljenim dokazima koje je EPPO predložio u optužnici”, istaknula je Ljubičić. Upitana jesu li SMS poruke najjači dokaz s kojim tužiteljstvo raspolaže, odgovorila je kako ima jako puno materijala.

Komentari