Danas se obilježava Međunarodni praznik rada

Twitter

U Hrvatskoj i u svijetu obilježava se Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, u znak sjećanja na štrajk koji su deseci tisuća radnika započeli 1886. u Chichagu tražeći osmosatno radno vrijeme.

Na današnji dan su 1886. godine u Chicagu organizirani veliki prosvjedi na kojima je oko 40.000 radnika tražilo skraćenje radnog vremena i poboljšanje uvjeta rada. Savez samostalnih sindikata Hrvatske obilježit će 1. svibnja prosvjednim maršem u Zagrebu pod geslom “Za Hrvatsku zadovoljnih radnika” uz zahtjev da prosječna neto plaća poraste na 1500 eura, a minimalna plaća na 750 eura do 2026. godine.

Zamah industrijalizacije u 19. stoljeću obilježilo je bezdušno iskorištavanje radnika. Niske nadnice i višesatni dnevni rad, od 12, čak i 18 sati za odrasle pa i djecu, iscrpljivao je ljude koji su u svim zemljama razvijenog kapitalizma štrajkovima zahtijevali dostojnije uvjete rada i života. Štrajkaški pokreti dogodili su se u zemlji koja je imala najbrže rastuću industriju – SAD-u.

Vrhunac se dogodio dana 1. svibnja 1886. godine kada je u Chicagu prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Vlast je na njih poslala policijske snage koji su oružjem ubili šest, a ranili oko 50 radnika. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.



U spomen na ovo krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad. Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva.

Trebalo je proći nekoliko desetljeća dok su se radnici, prvenstveno u demokratskim zemljama, djelovanjem sve jačih sindikata uspjeli izboriti za svoja prava sporazumijevajući se s poslodavcima uz posredovanje države.

Zašto se jede grah?

Postoji 70 vrsta graha, a iako je nekada bilo sirotinjsko jelo, danas postoji na tisuće jela od ove namirnice. Zašto se jede na Praznik rada?

Objašnjenje je jednostavno. Grah oduvijek bio radničko jelo. Energetska vrijednost u 100 g graha je 333 kalorije, od čega je 60 % ugljikohidrata.

 

Komentari